Page 13 - Greenbladet_Nr1_2023
P. 13

   Svenskgänget i Sydney på rooftop-baren.
inte alltid nödvändigtvis spelbar. Bunkrarna har ett tunt lager sand i botten och rena cementen i slutningar- na. Vid flera tillfällen tänkte jag: "synd att jag har bounce på min sandwedge". Är man på fel sida green oavsett läge är det ibland omöjligt att stanna bollen på green på grund av det hårda och snabba ytorna.
Strategi
Underlaget gör att det blir ett helt an- nat spel. Strategi kommer in i spelet! Det är ibland klokt att spela sig fram till främre greenkanten snare än att gå för mitten eller bakkant av green. Och det är ofta enklare att ha en full wedge in till green än en pitch in från sidan av green. Och endast någon gång då och då hittar du ett nedslagsmärke på green. Och när du väl hittat det är det inte lätt att få ner peg eller greenlagare i greenytan.
Hur kommer det sig då att de kan ha så fantastiska banor i sandbältet? Ja, min analys av det jag får fram när jag pratar med Course Managers och klubbchefer är dels underlaget, dels designen och dels ekonomin.
Mycket spel
Underlaget det vill säga den mycket fin- korniga sanden möjliggör den speciella designen där underlaget blir stenhårt, om man vill. Och ekonomin möjliggör att den fina kvaliteten upprätthålls.
Det skall sägas att det spelas väldigt mycket golf på dessa toppbanor, cirka
Känguru.
30.000 rundor, eller mer, per år är inte ovanligt. Och de har ofta 1.100–1.200 medlemmar på 18 hål. Men medlem- marna betalar 30–40.000 kronor per år så budget för anläggningen blir en helt annan än det vi är vana vid.
Summering
Hur ska jag nu summera alla intryck och vad tar jag med mig från den här resan både gällande golfbanorna, lan- det och alla greenkeepers jag träffade. Banorna: Sjukt bra! (speciellt i sandbäl- tet utanför Melbourne)
Landet: Mycket trevliga människor som tar sig tid för och hjälper andra människor. Som gammalt sunt bond- förnuft.
Vädret: Svensk sommar i kubik. Det kan vara mycket varmt men också regn och svalt, som i Sverige men mer av allt.
Jobbet: Lite andra arbetsuppgifter på grund av design och väder. Mer betalt än i Sverige men också högre kostnads- läge.
Svenska greenkeepers: Populära och plikttrogna.
Svårigheter: Boendet som kan vara en bit ifrån golfklubben men å andra sidan funkar kollektivtrafiken mycket bra. Kan vara lite svårt att vara långt hemifrån om man får hemlängtan. Jag hoppas att alla greenkeepers som vill prova på detta till vintern vågar göra det. Jag hade gjort det om jag var en ung greenkeeper.
Jag och Geraldine (Head Greenkeeper) på Royal Melbourne GC.
 New South Wales GC i Sydney.
 Toppmodern maskinhall på Peninsula Kingswood GC.
 Valle från Falkenberg med två sina polare/kollegor på Woodlands GC i Melbourne.
15













































































   11   12   13   14   15