Page 22 - Greenbladet_Nr1_2023
P. 22
24
golfen mindre attraktiv?
BANDESIGN
Bra banor för alla gör
Kiev Golf Club. En välplanerad och intressant drivingrange ska innehålla målområden och givande träning för alla spelare.
”If the importance of golf course management is diluted in favour of uniform courses, air golf, power golf, or easier courses that popularize the game, we´ve made a grave mistake. Golf is a game of uncertainty – in the player, in the design of the course, and in the bounce of the ball.”
Robert Brown, The Way of Golf 2020
Nyligen har Sveriges samtliga golforganisationer samlats runt ett projekt som heter ”Bät- tre spelupplevelse”. Detta är ett utbildningsprogram som kan hjälpa de ansvariga på en golfklubb att utveckla sina kunskaper och förståelse för hur golfbanan, och därmed, golf- spelet upplevs för en större del av klubbens medlemmar. Det är ett mycket omfattande och ambitiöst projekt som har intentioner av att hjälpa golfklubbens kompetenskrafter att fatta mer kvalificerade beslut när det gäller, framför allt, utvecklingen av vår spelarena – banan.
Text & foto: Peter Chamberlain, Golfbanarkitekt FSGA och PGA Professional
Tillsammans med FSGA:s ordförande Johan Henriksson har jag de senaste två åren varit involverad i projektets styrgrupp. Golfens organisationer SGA, SGF, PGA och GAF har alla lämnat sina tankar, erfarenheter och önskemål till projektet.
Nu har 19 golfklubbar som fungerat som pilotklubbar, gått igenom utbild- ningen och lämnat sina tankar, reflek- tioner, förslag med mera.
Röd tråd
En röd tråd som har genomsyrat detta projekt har varit, till skillnad från åt-
tio/nittiotalets mål av att bygga banor av mer så kallat mästerskapskaraktärer, att golfbanorna nu skulle ta större hän- syntillspelaremedhögrehandicap – med andra ord de spelare som gene- rerar lägre hastighet i klubbhuvudet. Detta resulterar i kortare slaglängd, en bollbana som har kortare tid i luften och en procentuell längre tid på mar- ken.
Under åttio-och nittio-talet fick golfarkitekten ofta instruktioner om att designa lite tuffare banor. Detta mest för att skapa en utmanande bana för lägre handicapspelare – det vill
säga den kategori av spelare som ”kan golf”. Denna filosofi var att en sådan bana skulle vara mer attraktiv att bli medlemi.
Denna spelarkategori var berest, golfintresserad, uppskattade mer utma- nande banor och därmed betraktades, förståelig nog, som experter på hur en golfbana skulle se ut. De satt i golfklub- bens styrelse och nästan alltid i ban- kommittén. Åter igen – helt förståeligt!
Tumba och Zackrisson
Golfspelet i Sverige utvecklades snabbt under sjuttio- och åttio-talet med stor