Page 24 - Greenbladet_Nr1_2023
P. 24

 26
Pine Valley GC rankad som nummer ett på Golf Digests Top 100 golf courses. Ofta rekommenderad att inte spelas av höghandicapare!
Tillbaka till den nya ”Bättre spelupplevelse”-utbildningen. Preliminär läsning av feedback från pilotklubbarna har varit, efter första omgången av utbildningen, positiv. Det har varit en bättre förståelse från lägre handicapspelare (ja, det är för det mesta de som sitter i klubbstyrelse, bankommittéer, dam- och herr-kom- mittéer med mera), för de medlemmar som har högre handicap (ja, det vill säga de som slår kortare, lägre med mera...!).
Så vad ska det bli för resultat av det- ta? Ska diken och bunkrar läggas igen? Ska träd tas bort? Mmm... kanske här och där men inte på bekostnad av att banan blir mindre intressant!
Sälja sin själ?
Ska golfen sälja sin själ för att göra en bana tillgänglig för alla? Är golfen en sport för alla? Kanske – men ska alla banor var anpassade för alla kategorier av spelare?
Vi arkitekter gör så gott vi kan för att tillmötesgå så många olika spelare (Bättre spelupplevelse-utbildningen har sju olika speltyper) som möjligt men varje golfklubb måste ha en filosofi om vilken utmaningsgrad deras bana ska ha.
Det finns banor runt om i världen som rekommenderar att spelare över
ett visst handicap inte bör spela där – det är för svårt och därmed blir det inte kul för varken spelaren själv eller de andra på banan. Detta är naturligtvis extrema fall där banan förmodligen är byggd i svår terräng, men poängen är, att en del av golfens tjusning är att det är roligt att spela olika banor i olika miljöer.
Bredare syn
Alla banor ska inte vara av ”middle of the road”-standard. Varje bana måste ha och behålla, och även förstärka, sin egen karaktär även när den håller på att anpassas för att tillfredsställa flera spelartyper.
Golfklubbens ledning har ett ansvar att representera sina medlemmar. Inte den lättaste uppgiften att vara tolk för flera hundra golfare, när det gäller hur intressant och utmanande deras bana ska vara och därmed hur anläggning- ens investeringar ska se ut. Då är det värdefullt att via ”Bättre spelupplevel- se” få en bredare syn på det register av element som påverkar spelare och deras spelupplevelse.
Det underlättar mycket för en gol- farkitekt att kunna hjälpa en klubb med sin planering, om klubben först har analyserat sin situation, både marknadsmässigt och ekonomiskt, så att arkitekten kan, tillsammans med
klubben, diskutera och planera de ”rät- ta utvecklingsförslagen ”.
Många slutade
Innan jag började att designa golf- banor hade jag spenderat cirka 25 år av mitt liv att som PGA Professional med huvuduppgiften att hjälpa golfare upptäcka, och ha kul med, golf. Tyvärr kan jag konstatera att det var en för hög procent spelare som till slut inte fortsatte med golfen!
Till exempel, statistik man har fått från USA, säger att cirka 70 procent damer slutar att spela golf inom två år! Varför? Det vanligaste svaret är att spelet är för svårt! Man kan undra om det var själva spelet som var för svårt eller själva banan!
Jag minns väldigt väl en medlem på min hemmaklubb Falsterbo, som kom varje vår och tog fyra fem golflektioner för mig med huvudmålsättningen av att någon gång kunna slå sitt utslag över vattnet på hål 11 – för honom var det ett slag med carry av cirka 90 meter fram till gräset.
Han (vi säger Max) var en av Sveri- ges finansvärlds ”movers and shakers” men var inte byggd för idrott! En dag kom han in till shopen där jag höll på med en kund, med ett stort leende och gick rakt förbi kön och planterade en påse med en champagneflaska och en
















































































   22   23   24   25   26