Page 103 - Movet - Laboratoriokäsikirja 2015
P. 103
TGA (tyreoglobuliini autovasta-aineet) (koira) ELISA (S/P)
Tyreoglobuliini on kilpirauhasen määrällisesti tärkein pro- teiini. Se on varastoituneena kilpirauhasrakkuloihin, joista se tarpeen mukaan siirretään epiteelikerroksen soluihin, tyrosyytteihin, tyroksiinin (T4) ja trijodityroniinin (T3) raken- nusaineeksi.
Hypotyreoosi aiheutuu (koirilla) kilpirauhasen toiminnan asteittaisesta heikkenemisestä. Kun noin 3⁄4 kapasiteetista on menetetty, alkavat hypotyreoosin oireet. Kilpirauhasen toiminnan heikkeneminen aiheutuu yleisimmin kilpirau- hasen tulehduksesta, lymfosyyttisestä tyroidiitista, mutta joskus myös kasvaimet saattavat aiheuttaa heikentynyttä toimintakykyä. Lisäksi joissain tapauksissa kilpirauhasen toiminnan heikkenemiselle (ja siten hypotyreoosille) ei löy- dy selkeää syytä (esim idiopaattinen kilpirauhasen atrofia).
Lymfosyyttisessä tyreoidiitissa elimistö tuottaa vasta- aineita kilpirauhaskudoksia vastaan (autoimmuunisairaus), mikä aiheuttaa kudosvauriota ja kilpirauhasrakkuloissa varastoituneena oleva tyreoglobuliini vapautuu verenkier- toon. Tämän jälkeen elimistö alkaa tuottaa vasta-aineita tyreoglobuliinille, ja verenkierrosta löydetään huomatta- vasti suurentuneita tyreoglobuliinivasta-ainemääriä. Myös kilpirauhasen kasvaimet tai atrofia aiheuttavat tyreoglo- buliinin vuotamista verenkiertoon ja siten suurentuneita vasta-ainepitoisuuksia.
Vastausaika:
1–7 vrk. Analysoidaan kerran viikossa.
Näytetyyppi:
Seerumi tai litiumhepariiniplasma 0,5 ml. Näyte säilyy useita vuo- rokausia huoneenlämmössä, 7 vrk jääkaappilämpötilassa ja usei- ta kuukausia pakastettuna (–20 °C). Vähäinen lipemia, ikteria tai hemolyysi eivät häiritse määritystä.
Menetelmä:
Immunologinen määritys omassa laboratoriossa. Tarkistamme raja-arvoiset sekä positiiviset tulokset aina epäspesifisen sitou- tumisen varalta (NSB) tulosten luotettavuuden varmistamiseksi.
Tulkinta:
Positiinen/negatiivinen. Ilmoitetaan tulos myös prosentuaalisesti:
• < 20 % negatiivinen
• 20 – 35% rajatapaus
• > 35 % positiivinen
Kun positiivnen tulos on tarkistettu NSB-menetelmällä:
• yli 25 % = positiivinen
• 10 – 25 % = raja-arvo
• alle 10 % = negatiivinen
Suurentuneet pitoisuudet
• lymfosyyttinen tyreoidiitti
– selkeästi yleisin syy
• kilpirauhasen kasvaimet
• idiopaattinen kilpirauhasen atrofia
Huom! Normaali pitoisuus löydetään osalta hypotyreoottisia yksilöitä, eli se ei sulje pois kilpirauhassairautta!
Movet Laboratoriokäsikirja | 103


































































































   101   102   103   104   105