Page 116 - Movet - Laboratoriokäsikirja 2015
P. 116
Madon munat (McMaster) (hevonen, nauta, lammas)
Madotustarpeen tai matolääkkeiden tehon selvittäminen. Vain ne aikuiset hevoset, joiden ulosteesta löydetään loisten munia, lääkitään. Lääkityksen raja-arvona sukkulamatojen osalta pidetään 200 kpl/g ulostetta. Suolinkaisille ei ole raja- arvoa, vaan lääkitys aloitetaan, jos munia löytyy. Joidenkin loisten osalta (isot sukkulamadot ja heisimato) lääkitystä suositellaan joka tapauksessa tehtäväksi kerran vuodessa, koska niiden toteaminen ulostenäytteestä on hyvin epävar- maa. Varsojen madotustarpeen arviointiin tutkimusta ei suo- sitella, sillä varsoilla hyvin yleiset suolinkaiset erittävät munia lantaan epäsäännöllisesti. Varsojenkin kohdalla madotuksen teho etenkin suolinkaista vastaan kannattaa tarkistaa näyt- teellä noin 2 viikkoa madotuksen jälkeen.
Matolääkkeiden tehovaikutus tarkistetaan uusintanäyt- teellä 2 viikon kuluttua madotuksesta. Matolääkeresis- tenssiä on syytä epäillä, mikäli madon munien määrä ei vähene merkittävästi (90–100%).
Lääkeaine valitaan tulosten ja tallin tunnetun resistens- sitilanteen perusteella. Lääkeaineen valinnassa auttavat eläinlääkärit.
Vastausaika:
Yleensä näytteensaapumispäivänä.
Näytetyyppi:
Ulostenäyte
• ulostetta kerätään kolmelta peräkkäiseltä päivältä,
jolloin saadaan edustavampi tulos. Eri päiviltä kerätyn ulosteen voi yhdistää samaan pussiin. Purista ilma pois pussista näytteen säilymisen parantamiseksi. Mikäli näytettä on kerätty useammalta päivältä, laita tieto näytteen mukaan.
• tuoretta ulostetta 1–2 ”munkkia” puhtaaseen pussiin, esim. minigrip, josta puristetaan ilma pois.
Säilytys ja lähetys:
Näyte säilyy noin viikon jääkaappilämpötilassa. Se lähetetään tii- viisti pakattuna postitse tai toimitetaan suoraan laboratorioon.
Menetelmä:
Suora mikroskopointi. Flotaatioliuoksen avulla lasketaan ns. McMaster-kammiossa pienten sukkulamatojen munien määrä/g lantaa. Muut lajit tunnistetaan ja vastataan. Tehdään omassa la- boratoriossa.
Virhelähteet:
• vanha uloste
• näytettä säilytetty lämpimässä liian kauan
• madot erittävät munia epäsäännöllisesti
Lähteet:
Elinympäristönä hevonen- hevosen loiset ja loissairaudet. Seppo Saari ja Sven Nikander 2006. HY eläinlääketieteellisen tiedekun- nan oppimateriaalia.
SEP ry:n Hevosjaoston suositus hevosten sisäloiskontrolliin.
Movet Laboratoriokäsikirja | 116