Page 117 - Movet - Laboratoriokäsikirja 2015
P. 117
Naudan Coronavirus pikatesti
Naudan koronavirus infektoi yleensä talviaikaan (sisäruo- kintakauden aikana) aiheuttaen ripulia tai hengitystie-oirei- ta. Sisäruokinta kauden aikana virus selviää hyvin navet- taympäristössä, jossa on kosteaa ja lämmintä sekä vähän UV-valoa. Infektio on aikuisilla naudoilla harvoin kuole- maan johtava, mutta vasikoilla kuolleisuus voi olla korkea. Tuottajalle virusinfektiot aiheuttavat taloudellista tappiota menetettyinä vasikoina, kasvun hidastumisena ja maidon tuotannon alenemisena.
Naudan koronavirus lisääntyy voimakkaasti nopeasti jakau- tuvissa soluissa (suolisto, hengitystiet) aiheuttaen 3–21 vrk ikäisille vasikoille voimakasta hyvin vetistä/veristä ripulia. Ripulissa vasikka menettää nopeasti elektrolyyttejä, eli- mistö menee asidoosiin ja hypoglykemiseen tilaan, jolloin seurauksena voi olla nopea menehtyminen. Ripuli kestää yleensä 2–6 päivää.
Infektioon voi liittyä myös hengitystieoireita, jotka ilme- nevät lievänä sierainvuotona tai yskimisenä. Yleisimmin virus infektoi 2–16 viikon ikäisiä nautoja. Virusinfektio altis- taa helposti bakteeritulehduksille. Oireilevat vasikat levittä- vät voimakkaasti virusta ympäristöönsä, minkä vuoksi ne tulisi pyrkiä eristämään muusta karjasta.
Sairastettuaan eläin muodostaa vastustuskyvyn virukselle 1–5 vuodeksi. Osa karjasta voi jäädä viruksen kantajiksi, jolloin infektio voi puhjeta uudelleen eläimissä, jotka eivät sitä vielä ole sairastaneet.
Vastausaika:
Näytteensaapumispäivänä.
Näyte:
Mahdollisimman tuore ulostenäyte, muutama gramma (teelusikal- linen). Säilytys jääkaapissa kunnes postitetaan.
Menetelmä:
Antigeenin tunnistava pikatesti omassa laboratoriossa. Testin herk- kyys 96,7 % ja spesifisyys 99,9 %.
Tulkinta:
Pos./neg.
Movet Laboratoriokäsikirja | 117