Page 9 - I am + | Editie 3
P. 9

Vooraf
Je kunt tegenwoordig lang leven met hiv. Als je er op tijd achter komt dat je hiv hebt en dus op tijd met je hiv- behandeling begint, lijkt het erop dat je levensverwachting vrijwel gelijk is aan die van mensen zonder hiv.
Je kunt dus oud worden met hiv. Of je gezond
oud wordt met hiv, daar kun je zelf invloed op uitoefenen. Een gezonde leefstijl is voor iedereen een aanrader. En als je hiv hebt levert het je nog meer voordeel op als het je lukt om niet (meer) te roken. Samen met je hiv-behandelaar kun je letten op het voorkomen en eventueel behandelen van andere aandoeningen.
Zelf weet ik sinds 2002 dat ik hiv heb en ik gebruik veertien jaar hiv-medicijnen. In al die jaren ben ik vier keer van medicatie veranderd. De laatste keer ben ik overgestapt op advies van de dokter.
Het is duidelijk dat een belangrijke rol is weg- gelegd voor je hiv-medicatie. In de twee eerdere edities van I AM+ werd ook ingegaan op andere onderwerpen die van belang zijn voor een lang
en gezond leven met hiv, zoals je leefstijl, de rol van je huisarts en zwangerschap. In deze editie van I AM+ gaan we vooral in op het effect van hiv-medi- catie op je gezondheid. Zoals het er nu uitziet moet je de rest van je leven hiv-medicijnen gebruiken. Vroeger mocht je al blij zijn als je medicijnen je virus goed onderdrukten. In deze I AM+ kun je lezen dat
je de lat tegenwoordig veel hoger kunt leggen. Het is vaak niet nodig om een bijwerking te accepteren en je kunt ook rekening houden met de gevolgen van de behandeling voor je gezondheid op lange termijn.
In deze speciale editie van I AM+ lees je meer informatie die van pas kan komen bij het gesprek met je hiv-behandelaar en hiv-verpleegkundige over je behandeling en je gezondheid op lange termijn. Samen bepalen jullie hoe hoog voor jou de lat ligt.
Bertus Tempert, voorzitter Hiv Vereniging
9
Hoe hoog leg jij de lat?























































































   7   8   9   10   11