Page 39 - Countrysmart - Nr 5 - 2019
P. 39

CONTRYSMART • GREKLAND
    COUNTRY
SMART
entré i EU 1981 kom vinnäringen in i en mer uppdaterad fas. Vilket märks tydligt i Nemeas omkring 35 vingårdar som bidrar till att sätta Grekland på den internationella vinkartan. Exporten till just Sverige är blygsam, men det gör istället upplevelsen att besöka vingårdar- na desto större. Som hos Palivou Estate, där de gamla vinstockarna har en lång historia att berätta. Den sträcker sig så långt tillbaka i tiden att ingen i familjen Estate kan komma ihåg när det första vinrankan planterades här. Men att det har odlats vin i det antika Nemea i 3 500 år är man ändå säker på. När den gam- la, traditonella produktionstekniken er- sattes med moderna tiders krav och tek- nik började en ny era för Palivou Estate. Idag en av de två största producenterna i regionen med odling på en areal av 35 hektar.
”Vi letar efter det annorlunda, och vårt mål är alltid att göra bra viner.”
Främst odlas druvan agiorgitiko, men också rodites, malagousia, chardonnay, merlot, cabarnet sauvignon och syrah som förädlas till kvalitetsviner.
Här provar vi en vit, två rosé och tre röda.
Stone Hill, chardonnay och mala- gouzia. Den fruktiga karaktären harmo- nierar med smak av banan, äpple och päron oh gifter sig fint med persika, apri- kos och apelsin. Mjukt, behagligt med delikat balans.
La vie en Rose, moschofilero. Den rosa kulören skiftar i violett, och smaker- na är granatäpple och vilda skogsfrukter. Rik och fräsch smak som av godis.
Vissiono, agiorgitiko & syrah. Smak 39
  
   37   38   39   40   41