Page 64 - Countrysmart - Nr 5 - 2019
P. 64

CONTRYSMART • COUNTRY LIVING
betsmoment är självklara i den småska- liga tillverkningen som i den industriel- la. Processen startar med att de torkade och fermenterade kakaobönorna rostas, skalas och mals ner till en tjock massa. Sedan tillsätts socker, och ibland också sojacitin och kanske vanilj, och därefter det viktigaste: conchningen. Här handlar det om smak och konsistens.
– Conchningen gör att chokladen blir flytande, och flytegenskapen påverkar också hur det känns i munnen när chok- laden smälter. Det handlar framför allt om konsistens och smak, säger Fredrik.
Det var den schweiziske chokladtill- verkaren Rodolphe Lindt (1855 – 1906) som kom på metoden. Han upptäckte att chokladen blev mindre bitter och fick en lenare textur när den rörts om under flera dagar. Behållaren som Rodolphe Lindt använde vid upptäckten såg till formen ut som en trumpetsnäcka – con- che på franska – och sedan dess har både namnet och metoden dominerat chok- ladtillverkningen.
Utöver det krävande och viktiga mo- mentet är det mycket som ska göras i fabrik och butik. Resor över nästan hela
världen för att söka och köpa upp kaka- obönor, besöka och delta i mässor och events samt mycket mer. Lilla Julian hänger med på det mesta. Redan som li- ten är han ett berest barn med föräldrar som har koll på både honom och vad som händer i den äkta chokladbranschen.
www.osterlenchoklad.se www.kakaobolaget.se
    64
COUNTRY SMART
  

   62   63   64   65   66