Page 62 - Countrysmart - Nr 5 - 2019
P. 62

CONTRYSMART • COUNTRY LIVING
 bakom tillsats av extra fett, sojalecitin och vanilj framhäver vi kakaons innebo- ende toner. Det är därför vi bara har två ingredienser i vår ursprungschoklad, allt- så kakao och lite socker. Den skiljer sig därför till stor del från den traditionella industrin.
Genom att ha direktkontakt med od- lare säkerställs att bönorna är ekologiska, att priset är rättvist och att arbetsförhål- landena är goda.
– Och vi betalar ett frivilligt högre pris för kakaon för att hjälpa kooperativen att utvecklas.
Innan chokladälskaren öppnar för- packningen till någon av de egendesig- nade boxarna med praliner, eller hand- inslagna chokladkakorna, har innehållet en lång väg bakom sig. Råvaran har sitt ursprung från till exempel Tanzania, Peru, Costa Rica eller Sri Lanka och det kan det bli många turer i den byråkratis- ka världen innan skeppet kommer lastat.
”Vi har lärt oss att ha tålamod och det gäller att ta det med humor.”
– Vi har lärt oss att ha tålamod och det gäller att ta det med humor.
Väl hemma i Skåne Tranås rostas bö- norna varsamt och blir choklad i små upplagor.
– Precis som med kaffe och vin går det att hitta unika toner beroende på vilken typ av kakao som används och var den har växt.
I Skåne Tranås pågår därmed en abso- lut förändring av den traditionella chok- ladbranschen, och momenten är många efter att bönorna väl har landat i fabri- ken.
Varje chokladmakare har sitt egen sätt att tillverka choklad, men några ar-
   62
COUNTRY
SMART
  
   60   61   62   63   64