Page 67 - Countrysmart - Nr 5 - 2019
P. 67

 KRABBA – KVÄLLENS KLO
CONTRYSMART • MAT
  Hummer är en höjdare bland skal- djuren. Men glöm för all del inte bort krabban som har mycket att erbjuda, särskilt under hösten. Vårt vin- tips till ett av havets läckerheter är ”Gäd- dan” – Brochet facile sauvignon blanc.
Vilka exemplar ska man då välja? Och
är de snyggaste de godaste? Icke! Köp hellre de krabbor som ser lite äldre ut. Skalen ska gärna vara slitna och fulla
av havstulpaner. De krabborna är med största sannolikhet välfyllda på sensom- maren och tidiga hösten, strax innan krabban ska till att skifta skal. Efter
byte av skal tar det flera månader innan krabban blir välfylld igen. En tom krabba är mer vit i färgen än de fullmatade. Fis- karna har tagit fram en genomlysnings- kamera för att likt röntgen kunna se om krabban är full matad.
Hannen har större klor än honan, och på den invikta stjärten på undersidan kan man se om det är en hona eller en hanne. Honan har en bredare stjärt än hannen.
Så här gör du
1. Dela krabban
Lägg krabban på rygg och dra bort stjärten. Skära krabban mitt itu med en rejäl kniv. När du delat den ser du om du hade tur med din krabba. Tur: Matig och ganska torr krabba med mycket rom. Otur: Vattnig krabba utan rom.
2. Bryt loss benen
Börja med att bryta loss benen från din halva krabba och lägg dem vid sidan på tallriken.
3. Plocka loss innehållet från skalet
Nu är det dags att lossa på skalet och lägga bort det i skålen för skal. Plocka också bort gälarna (de ljusa tungformade prylarna) och släng dem.
4. Samla kött, rom och smör i en hög Nu ska du samla allt det ätbara, det vill säga köttet (det vita), rommen (det röda) och smöret (det mjuka ljust grönbruna) i en hög på tallriken. Alla små hårda bitar (ben och skal) slänger du bort. Men obs!
På slutet sitter du med en stor vit hård benbit. Släng inte den! Det finns massor av fint vitt krabbkött inuti den. Bryt itu den långsamt och försiktigt och pilla ut köttet på tallriken med krabbesticket.
5. Pilla ut köttet från benen och klorna När du pillat ut allt du vill äta ur din halva krabba och slängt resten är det dags att ta itu med benen. Bryt isär dem i varje led och pilla ut köttet med krabbverkty- get. För att få isär den största klon kan man behöva något slags verktyg, som en tång eller nötknäppare.
Nu sitter du förhoppningsvis med en stor härlig hög med krabbkött, rom och smör. Hacka sönder allt och blanda så att det blir en bra mix. Häll över rikligt med hov- mästarsås. Klart!
www.sjomatsframjandet.se www.nordicseawinery.se
     COUNTRY
SMART
67
     65   66   67   68   69