Page 71 - Countrysmart - Nr 5 - 2019
P. 71

  "Vi äter tillsammans på terrassen eller i vår matsal. Här i Frankrike får målti- derna ta tid, tid att laga och framför allt tid att äta och umgås, så räkna med en helkväll med god mat, gott vin och härliga samtal."
det av den engelska kvinna som haft det som privatbostad. Men fördelen var att mycket av det gamla var kvar. Mycket av golven, dörrarna, fönstren och andra ori- ginaldetaljer fanns kvar.
Någon dans på rosor, som i den världs- berömda, franska La vie en rose, är det inte att ge nytt liv till ett gammalt stenhus där historien sitter i väggarna. Det gäller att gå varsamt fram med verktygen. Hu- sets har en själ att bevara, men vatten, el och värme måste ändå in. De första tiden på 8 avenue de Fontés minns Yvonne som en resa med många stopp på vägen. Och där slog hösten till.
”Jag gick till baren, och där satt ett gäng stora starka.”
– Micke jobbade i Stockholm och jag var ensam i det svinkalla huset. Oljan tog slut i värmepannan, och någon tankbil fanns inte i sikte. Höststormen härjade och regnet vräkte oavbrutet ner.
Mot macken med dunkar, och hem igen med 20 liter diesel. Nästa problem: dunkarna ska lyftas till tankens topp. För tungt!
– Jag gick till baren, och där satt ett gäng stora starka.
Och visst ville de hjälpa madame sué- doise. Skulle bara dricka upp först.
– Frågar man så får man hjälp. Byge- menskapen är stark, och som nyinflyttad är det viktigt att själv vara öppen och se till att bygga nätverk och vårda sina re- lationer.
I byn Neffiès bor omkring 1000 perso- ner och 20 procent är inte födda i Frank- rike. Och sedan Yvonne och Micke öpp- nade sitt la Belle Vue blir besökarna till byn allt fler. Den genuina miljön, doften av nybakat bröd och kvällssurret till ett glas vin lockar och drar. Lokalt, så klart. Languedoc är ett av världens största vinområden, störst enligt vissa. Vin och Languedoc har ofta setts som synonymer,
CONTRYSMART • COUNTRY LIVING
  COUNTRY
SMART
71
  
   69   70   71   72   73