Page 68 - Countrysmart Q2-2025
P. 68

COUNTRYSMART • EUROPAS STORA TID
 Ett nytt, enat och rikt Euro- pa skulle förhindra framtida krig. Så blev det inte – indu- strialismen tog ambitionerna i en annan riktning. Och
 iE
man ha fred och fram-
dag är målet fortfarande långt borta.
fter Napoleonkrigen ville
tid. Med Wienkongres- sen, som hölls 1814-1815, skulle maktbalans skapas mellan länderna i Europa
för att förhindra framtida krig. De fyra vinnande stormakterna England, Ryss- land, Österrike och Preussen beslutade tillsammans hur makten skulle fördelas. Även Frankrike, som var det land man fruktade mest, fick delta. Ambitionerna var höga och skulle utgöra starten för ett nytt och rikare Europa. Det skulle snart visa sig att så inte blev fallet; inte på grund av en felaktig maktbalans mellan länderna, utan på grund av oförutsedda händelser, som det gamla feodala poli- tiska systemet inte var konstruerat för. Problem uppstod både i det agrara och i det framväxande industriella samhället. Det fanns varken beredskap eller vilja att förstå händelseutvecklingen. Detta med- förde, att perioden mellan 1815 och 1848 blev kaotisk i Europa men också, via revolutioner 1848, startpunkten för en framgångsrik period, nämligen den mel- lan 1848 och 1914. Denna period skulle ha haft möjligheter att fortsätta om den inte hade avbrutits av första världskriget 1914.
Fyra allvarliga problem, som gav upp- hov till revolutionerna 1848 växte fram under perioden 1815 och 1848. De fyra problemen var svält, längtan efter demo- krati, överetablering av textilindustri och fördelningen av naturresurser.
Krav på demokrati formulerades som förenings-, tal- och pressfrihet. Det eta- blerade politiska systemet med feodal landsbygd, skråväsende, reglerad handel och regeringar, som bestod av besuttna släkter begränsade förståelsen och hand- lingsutrymmet. Man saknade verktyg, inklusive språket, för att formulera en lösning.
Svälten började tidigt på 1800-talet
och varade fram till 1800-talets mitt. Be- folkningsökning var en av orsakerna och denna var stor. Mellan 1818 och 1850 ökade befolkningen i Italien från 17 till 24 miljoner, i Tyskland från 22 till 33 miljoner och i Frankrike från 26 till 36 miljoner. I Preussen ökade befolkningen på landsbygden med 56 procent, men i städerna endast med 7 procent. I Frank- rike bodde 80 procent av befolkningen
   68
COUNTRY SMART
  




















































































   66   67   68   69   70