Page 120 - Countrysmart Nr 2-2021
P. 120

D
 COUNTRYSMART • KOKKONST
HEDONIST? JAVISST!
TEXT CATARINA OFFE • FOTO CALLE STOLTZ
Lika delar restauratör, sommelier och hedonistiskt bokstavsbarn som ägnar sig åt att äta, dricka, röka och skriva sig genom livet. Han beskrivs även som kreatör, innovatör och entreprenör. Daniel Crespi ser alltid till att något händer.
  Enligt en kockkollega har Daniel Crespi alltid tusen idéer. Många omvandlas till verklighet, och så har han också fått mycket gjort genom åren. Eller, som han ser det: ”Alla vill ju utvecklas!”
Idag är Daniel Crespi ledare för de restauranger som ingår i det ”gastronomiska kvarteret” i Gamla stan, Stockholm, med Victory Hotel på Lilla Nygatan 5 som bas, och fa- miljen Bengtsson som fastighetens, hotellets och restaurangernas ägare.
Med sitt italienska påbrå trivs
Daniel bäst i medelhavsområdet. Barcelona är favoritstaden, och dit återkommer familjen varje år, och det var från en längre vistelse där som han blev lockad tillbaka till Sverige. Det blev inte riktigt som det ursprungligen var tänkt, men med facit i hand blev det nog till och med bättre. Han bidrog i högsta grad till att Leijontornet (1987 - 2010) år 2007 fick sin första Michelinstjärna, och med en meny med starka influ- enser från det nynordiska köket.
– Med en stjärna i bagaget mås- te man välja. Antingen strävar man efter nästa stjärna, eller så gör man
   120
COUNTRY SMART
    


   118   119   120   121   122