Page 131 - Countrysmart Nr 2-2021
P. 131

ont om mat på bordet och tomt i plån- boken. Dock byggdes inga skydd för framtida kalla vintrar, naturen bestäm- mer och det rättar man sig efter. De be- dårande lunnefåglarna som färöingarna kallar sjöpapegojor invaderar ögruppen om sommaren. De har ett delikat kött som också gjort dem lite väl eftertrakta- de. Därför kan färöingarna från tid till annan införa jaktstopp under en överens- kommen tid. Det finns inget förbud, det behövs inte, här gör man det som är bäst för natur, djur, och folk. I den ordningen. Under vintern jagas hare som är delika- tess som togs in från Norge just därför. Då fångas även stormfågel, fiskmås, när de är som fetast, och de fritt spatserande
”Friskt vatten rinner i ymniga fåror överallt, och platåerna har blivit exklusiva upplevel- ser i liten skala för de mest äventyrliga besökarna.”
gässen är traditionell julmat. Den kon- troversiella valslakten går till som den alltid gjort och till minsta möjliga plåga enligt färöingarna själva. Valköttet delas lika bland alla invånare och officiella in- stitutioner som skola och sjukhus får sin beskärda del. I hav och vattendrag finns en skattkista med fisk. Vildlax simmar i ett sprudlande vattendrag vid pyttelilla orten Saksum. Ett fiskekort för dagen är dyrt som guld men värt vartenda öre för vildlaxens entusiaster. Den färöiska laxen är troligen världens godaste beroende på tidvatten och jämn vattentemperatur och i de smala sunden ligger jungfruhumrar på lur.
Alla invånare har båt eller känner nå-
COUNTRYSMART • FÄRÖARNA
    COUNTRY SMART
131
     129   130   131   132   133