Page 56 - Countrysmart Nr 2-2021
P. 56

COUNTRYSMART • TRÄDGÅRD
56
COUNTRY
SMART
Mycket av glädjen med trädgård är planeringen. Vad kan göras bättre i år? Vad kan utvecklas och förfinas? Vad kan göras helt nytt? Vilken dröm kan uppfyllas? Att odla är verkligen en glädje och för varje år lär man sig vad som funkar och hur man kan bli lite mer framgångsrik med sitt odlande.
En trend som har kommit för att stanna är snittblommor. Att odla blom- mor som man kan ta in och njuta av el- ler ge bort är en sann glädje. Och det behövs inte så mycket plats för att göra det. Kanske finns en lagom yta i gräs- mattan eller del av köksträdgården? Som blomsterbönderna, som odlar snittblommor till försäljning, kan man odla blommorna i prydliga rader. Eller så kan man vara lite mer crazy och odla i ett lagom kaos. En del snittblommor behöver förodlas, men en hel del kan sås direkt på platsen; som ringblommor och rosenskära, medan till exempel zinnia och solrosor med fördel förodlas. Andra snygga blommor i snittblomsra- batten är rudbeckior, lejongap och tage- tes. Eterneller, alltså evighetsblommor, är också underbara i buketter och har verkligen fått en renässans.
Ett säkert kort i snittblomsrabatten är dahlior. De kan antingen odlas från frö eller köpas som knölar. Utbudet av dahliaknölar av alla slag är stort, men de mest populära sorterna tar fort slut så det gäller att vara ute i tid.
Att odla sina egna grönsaker är nå- got som fler och fler ägnar sig åt. I bör- jan på säsongen blir det mycket av de snabbodlade grönsakerna som sallat och rädisor. Lite längre fram kan man skörda squash, tomater, lök, ärtor och tidig potatis. Sensommaren och hösten bjuder på kål, rotfrukter och pumpor – som i många fall kan skördas och lagras långt fram på vintern.
Svartkål och andra kålsorter förodlas från mars månad.
   En del sommarblommor sås direkt medan andra med fördel förodlas.
    
   54   55   56   57   58