Page 57 - Countrysmart Nr 2-2021
P. 57

COUNTRYSMART • TRÄDGÅRD
   Tips inför sådd
Förvara gärna fröerna i kylskåpet så håller de sig längre. Så i köpt såjord, för god kvalitet, och läs på förpackningen om fröna ska täckas med jord, vermi- cullit eller inte alls. En del fröer kan vara svåra att få fart på och då kan det hjäl- pa att odla med undervärme.
Se till att jorden är fuktig, men inte blöt, medan fröerna gror och att värmen i rummet är god, helst över 20 grader. Under vintermånaderna behövs också en växtbelysning. När fröna har grott och de första bladen kommit fram, kan det vara dags att skola om plantorna i större krukor. Använd planteringsjord och låt växterna stå lite svalare, ca 18 grader. Stötta med belysning, så att växterna inte blir långa och rangliga. Så småningom kan växterna flytta ut i växthus eller andra skyddade platser. Vattna och gödsla, skola eventuellt om en gång till innan utplantering och avhärda växterna innan de sätts ut på sina respektive platser, när frostrisken är över.
Gourmetgaraget erbjuder gamla grön- sakssorter med smak och historia, bland annat spännande italienska to- matsorter.
Spirekassen är en dansk fröfirma med udda blomster- och grönsaksfröer.
Chiltern seeds är en engelsk fröfirma med ett stort utbud. Risken finns att man får betala tull på fröer från Eng- land, sedan de gått ur EU. Köp gärna ekologiska fröer om valet finns – bra för dig och bra för naturen.
 Miniväxthus som ställs på en platta med undervärme påskyndar groningen.
  Susanna Widlundh odlar sin trädgård hemma i Tryde, utanför Tomelilla, och den har medverkat
i flera trädgårdsrundor. Hon har skrivit flera böcker om trädgård, och den senaste om det angeläg- na ämnet att samla och skörda regnvatten. Susanna är också en uppskattad föreläsare inom ämnet odling, växter och trädgård.
www.tactica.org
  www.gourmetgarage.se www.spirekassen.nu www.chilternseeds.co.uk www.nordicplantshop.com www.wexthuset.com
 COUNTRY
SMART
57
     55   56   57   58   59