Page 73 - Countrysmart Nr 2-2021
P. 73

att vara expert på vin, och att kombinera mat och dryck, har Mischa även bedömt kvaliteten på såväl det svenska kranvatt- net som på svensk äppelmust och hon har skrivit en bok om hur rosor doftar. Ett speciellt roligt uppdrag har varit att kom- mentera Nobelmiddagen, och med yrket har hon också gjort resor över hela värl- den. Vingårdarna hon besökt är säkert ännu fler än glasen hon putsade den där kvällen hon mötte Château Talbot 1982.
– Putsa glas är en del av jobbet, och det är inte alls tråkigt! Glaset är en del av vinupplevelsen, liksom vinet förhåller sig till måltiden.
Med andra ord, ungefär som regeln om det gyllene snittet där det lilla för- håller sig till det stora som det stora till helheten.
Medan de flesta, några sommelièrer undantagna, planerar sin middag uti- från val av gäster, mat, vin, dukning och bordsdekoration gör Mischa en helom- vändning.
– Först väljer jag vin. Sedan blommor, dukning och mat. Och sedan bestämmer jag vilka gäster som passar till det jag kombinerat.
Just kombinationen vin och mat är Mi- schas mission med den kurs som finns on- line hos TV4 sedan en tid tillbaka. Helt rätt i tiden, där pandemin har gett extra skjuts till att öka medvetenheten om möj- ligheterna online. I allt från privata mö- ten till konferens, mässor, presentationer, underhållning och utbildning och kurser. Som Mischas Vin & mat i kombination, men som ändå inte var riktigt given när idén kom upp.
– Det är alltid speciellt när det gäller alkohol, och därför gick det åt mycket förarbete. Men jag är nöjd med resulta- tet, och med kursen vill jag inspirera till att våga söka nya väger. Och att våga prova och känna glädjen i att lära sig mer om vin och hur man kan kombinera ma- ten med vinet för att nå nya smakhöjder under en måltid.
Kursen är uppdelad i sju avsnitt, och efter en introduktion lotsar Mischa vida- re från lätta viner till medelfylliga, vida-
re till fylliga viner, söta viner och fram till de egna favoriterna bland viner: de mousserande. Hela vägen tydligt, visu- ellt och instruktivt. Paus och repetition när man vill. Den som vill börjar med avsnittet om mousserande viner kan så klart göra det. Inga pekpinnar! Men den som vill ta det från grunden börjar med de lätta vinerna, och låter sedan Mischa
”Först väljer jag vin. Sedan blommor, dukning och mat. Och sedan bestäm- mer jag vilka gäster som passar till det jag kombinerat.”
och näsan leda vidare. Varje avsnitt av- slutas med att Mischa lagar mat som pas- sar till, och recepten ingår i kursen. Mischa delar också med sig av tips och tricks. Hon visar hur man på ett korrekt och säkert sätt öppnar en flaska mous- serande vin, och hon klargör skillnaden mellan cava, prosecco och champagne. Om varför det gör minsta skillnad om man luftar vinet enbart en kort stund innan servering, och frågan är om ett vin med naturkork är finare än ett med skruvkork. Och hur tänker man utanför boxen? Självklara svar för en somme- lière, vald sanning för andra.
Sedan hon blev en i juryn i TV-pro- grammet Sveriges Mästerkock är Mischa Billing landets mest kända sommelière. Här får nervösa deltagare sina fiskar var- ma när de saltat för lite eller för mycket. Om syran är för hög eller låg, och om sötman dominerar eller inte märks alls. Det krävs mycket för att det ska bli rätt, och så lite för att gå fel.
– Det är ett fantastiskt roligt uppdrag, och det är en förmån att få guida andra till nya upptäckter. Jag får möta så många entusiastiska människor som älskar mat och dryck, och som vill lära sig mer.
Själv var Mischa smaksäker redan som barn, och även om alla inte föds med den silverskeden i munnen är det fullt möjligt för i stort sett alla att utveckla sina smak- sinnen, och att utveckla dem till egen och andras nytta och glädje.
Alla behöver inte bli sommelièrer, men Mischa Billing vet att med vilja, lust och mod att lära nytt kan den som vill ska- pa en god och bra måltid där smakerna överraskar och imponerar. Det blir en middag med samling, skratt och samtal som runt en lägereld. Och självklart med mat som är valt utifrån vinet. Som Mi- scha säger: balans ger elegans.
www.koket.se
I nästa nummer av Countrysmart: Paul Svensson och kursen Grönsakernas magi.
Foto TV4
COUNTRYSMART • MISCHA BILLING
        COUNTRY
SMART
73
  
   71   72   73   74   75