Page 74 - Countrysmart Nr 2-2021
P. 74

KARL FREDRIK!
Karl Fredrik delar i varje nummer
med sig av livet på gården, i trädgården och det som händer i stort och smått.
Karl Fredrik Gustafsson är florist, kreatör, föreläsare och inspiratör. Han har också butiken ”Karl Fredrik på Eklaholm” på Österlen. Och en egen TV-serie på TV 4.
  COUNTRYSMART • KARL FREDRIK PÅ EKLAHOLM
 Nu sitter jag här i vårt varma stora och my- siga lantkök hemma på Eklaholm! Ut- anför är det meter- höga snödrivor, vid grinden in till privata trädgården är drivorna till och med två meter höga. Detta är vackert och förskräckligt på samma gång, inte flyttade jag ner till Skåne och Österlen för att få den här typen av vargavinter med jämna mel- lanrum. Nej, jag vill ha en grön vinter med gröna fält (höstsådden), frodig murgröna och hela ängar av snöd- roppar, vintergäck och julrosor! För- ra vintern var en sådan vinter, jag drömmer mig tillbaka och tröstar mig med att våren gör sitt antågande redan nästa vecka. Med takdropp, sol och varmare vindar!
Nu tar jag mig en klunk kaffe till och tar ut en plåt med nybaka- de frallor från ugnen, och jag läg- ger dem i en korg och ställer den på bordet. Det doftar ljuvligt från de rykande färska frallorna, jag tar fram goda ostar och lägger dem på en gammal och vackert sliten skär- bräda från Frankrike! De ska hinna mogna innan frukostgästerna kommer, och den hemgjorda marmeladen på de egenodlade citrusväxterna åker också fram på bordet. Det bästa med att vara insnöad är att man hinner göra mar- melad, fundera över livet och inse att fan vad bra jag har det!
Jag tar en klunk kaffe till och sätter samtidigt på en ny kanna kaffe, maski- nen börjar genast puttra så där hem- trevligt och kaffedoften sprider sig i rummet.
För en timme sedan steg jag in hos den lokala handlarn endast iklädd morgonrocken för att köpa mjölk till kaffet, de är vana vid mig och tur är väl det! När jag betalat kom en ortsbo in genom dörren till butiken och han såg minst sagt förvånad ut, kanske del- vis eftersom det var åtta grader minus utomhus. Hade nästan varit konstigt om han inte hade sett förvånad ut, men jag fryser sällan (är ju 1/4 finne och 1/4 est) och jag trivs ju så bra i min morgonrock!
ma för det. Och blomsterglädje, vackra saker och det goda i livet verkar extra viktigt just denna bistra corona-vinter. Vi stretar alltså på, och vi gör det bästa av vår vardag. För livet blir inte roligare än vad man gör det till, eller hur!?
Avsaknaden av sol och värme gör att kroppen skriker efter medelhav- skänslan, och vad passar då bättre än att öppna en container från Marra- kesh? En container fylld med underba- ra mosaikbord, smidesmöbler, krukor, keramik och glas som berättar om en
tid som komma skall!? Den där lju- va våren och sommaren som vi har framför oss, men allt underbart som det innebär.
Containern med alla marockan- ska skatter kom precis innan snöstor- marna började avlösa varandra här på Österlen, och tur var väl det. Att för hand tömma en container med 702 mosaikbord, 97 smidesstolar, 677 glas, 107 keramikfat och en massa antika fönsterluckor är jobbigt nog, och i snöstorm hade det varit nästin- till omöjligt!
Nu står jag här i vårt stora lantkök på Eklaholm och drömmer om solen, värmen och det goda livet på Franska
rivieran. Men jag påminner också mig själv om att göra det bästa av varje dag, och att leva här och nu!
Frukostgästerna knackar på dör- ren till vår vackra gård Eklaholm på Sveriges Riviera, Österlen! Kom ihåg att njuta av livet i stort och i smått! Blommiga hälsningar från eder livsnju- tare och florist.
     Frukostgästerna består av Fru Re- daktör och Fröken Fotograf, vi ska äntligen planera för min första bok. Man undrar ju hur allt ska hinnas med, men jag har en plan precis som Sickan i Jönssonligan, och de lyckades ju ibland med sina planer.
Man skulle kunna tro att det mitt i vintern på Österlen är stiltje i en butik som vår, men inte då! Mer och mer att göra, och visst är det gött och roligt. Jätteroligt! Vi är så glada och tacksam-
Karl Fredrik
www.karlfredrik.se www.tv4.se/karl-fredrik-på-österlen
 74
COUNTRY SMART
  
   72   73   74   75   76