Page 20 - MAX
P. 20
KATASTROFEN var ett faktum. Britta och Curt stod utan bostad, kläder och nödvändiga ägode- lar.
Men de hade ändå något att bygga vidare på. Den nyöppnade Uno-X-grillen, en Volkswagen Variant på avbetalning och ett bra kassa öde.
DENNA FÖRSOMMARSLÖRDAG, den 15 juni 1968, ck de nattlogi hos Curts föräldrar, och ef- ter några få timmars sömn kunde de köpa sig lite nya kläder.
X-GRILLEN GICK STRÅLANDE, och när som- maren led mot höst i Gällivare blev kunderna er och er. Trots att kundunderlaget i Gällivare inte var särskilt stort, lyckades man tack vare den va- rierande och breda menyn. Och precis som Curt och Britta hoppats på, besöktes grillen oftare av samma gäster era gånger varje dag.
EN AV FÖRKLARINGARNA till att Uno-X-gril- len ck en ygande start var att Curt Bergfors in- såg annonsens makt. På den tiden – åtminstone i Gällivare – annonserade småföretagen på sin höjd en gång om året, och då i en samlingsannons vid jul och nyår där man önskade god jul och gott nytt år, och tackade för året som gått.
Curt hade ju arbetat som brevbärare och delat ut det lokala Annonsbladet, så han visste hur det fungerade. Den bars ut på torsdagar, och om han missade en brevlåda blev det ett ramaskri. Alla ville läsa Annonsbladet.
Curt tog kontakt med Annonsbladets tryckeri, Böhlins, och tillsammans med en typograf arbe- tade man fram olika annonser. Man använde sig av symboler, bland annat en tecknad kock, vilken blev genomgående i många annonser.
Menyn vid grillen textades av barndomskom- pisen Ulf Hedman hemma vid Ulfs föräldrars köksbord. På menyn räknades rätterna upp, ofta med små kommentarer som ”Norrlands bästa po- tatismos” – och med tillägget ”säger många”. Curt vågade inte påstå något som han inte kunde be- visa.
MAN VAR REDAN FRÅN BÖRJAN ett sant fa- miljeföretag, där Curt och Britta stod i luckan, mamma Ingegärd städade grillen och ordnade växelkassor med banken, pappa Melker räknade dagskassorna och syster Anita och systersonen Jan Ove jobbade extra.
Även Britta, som arbetade på Tingsrätten, drogs med dubbla jobb. Med öppettiderna vardagar 09-
01, lördagar 09-03 och söndagar 09-02, ck man onekligen slita ont.
EN AV STAMGÄSTERNA var badvakt på badhu- set, som låg ett kvarter från X-grillen. Han före- slog att Curt skulle öppna ta över kafé-kiosken i badhusets foajé.
Curt tog kontakt med badmästaren Åke Liv- bom. De kunde få driva kaféet hyresfritt. Men renhållningen av foajé och entré ck Curt och Britta ta hand om. Sagt och gjort. Inventering och uppstart. nSnabba ryck!
VÄL IGÅNG sålde man kaffe, te, läsk, mackor och godis.
För att kunna sälja snabbare, gjorde Curt i ord- ning färdiga påsar med smågodis.
Succé!
Man experimenterade med olika mackor, bland annat en fantastiskt god tunnkaka med smör och skinka, samt några tunt skivade och konstnär- ligt skruvade gurkskivor och en tomatklyfta. På toppen placerade Curt lite pickles, som han själv tyckte mycket om.
Men det var för mycket för Gällivare. Curts be- svikelse var stor när det visade sig att kunderna tyckte att ”picklandet” förstörde hela mackan.
SOM DEN TÄVLINGSMÄNNISKA han är, lär- de sig Curt att byta om på rekordtid. Han slipade rekordet som bäst till 16 minuter blankt. På den tiden hann han basta för att få skägget mjukt för rakning, duscha, tvätta håret, sätta balsam i det- samma och byta till rena kläder. Färdig!
DEN NYA VERKSAMHETEN betydde dock att möjligheterna till sömn och vila krympte till ett ohälsosamt minimum. Renhållningen av mar- morgolvet i badhusfoajén blev en utmaning. Det var opolerat och tungt att hålla rent. Tra - ken i foajén var grym, och golvet måste skuras tre gånger om dagen.
Eftersom grillen höll öppet till 01 på vardagar- na och sedan skulle städas och stängas, kunde Curt och Britta tidigast komma i säng vid tre två på morgonen. Någon måste sedan vara på tillba- ka på kaféet vid pass sex för att hinna färdigt allt före badets öppnande.
Det var naturligtvis ohållbart. Curt gick till Åke Livbom och sade som det var: ”Löser du mig inte från 3-årskontraktet går vi under”.
Kafé-äventyret blev bara knappt ett år gammalt och en viktig lärdom.
Bara att gilla läget...
20