Page 8 - MAX
P. 8
MAX 68
En helsvensk framgångssaga
CURT BERGFORS från Gällivare var bara en bit in i tonåren när han på allvar började fundera på vad han skulle göra med sitt liv: leva ett lugnt ”svenssonliv”, med familj, villa, Volvo – eller försöka bli ekono- miskt oberoende.
Han satsade på att bli egen företagare och blev rätt snabbt på så god fot att han kunde förverkliga en av sina drömmar – att hjälpa andra som hade det svårt.
DEN 18 JANUARI 2015 öppnade MAX sin restaurang nummer 100. En expansion som bara fortsätter.
Sedan 1968, då gruvarbetarsonen Curt Bergfors från Gällivare, öppnade X-grillen i sin hemstad Gällivare, har företaget utvecklats till en unik företeelse på den svenska restauranghimlen.
Man är den största helsvenska hamburgerkedjan – utan motstycke.
Man utnämns ständigt till hamburgerkedjan med de godaste ham- burgarna. 14 år i rad har mätningar visat att man har Sveriges mest nöjda kunder.
MAX HISTORIA är en framgångssaga och ett resultat av en ledning och ett styre av oanad kvalitet.
Ett tidigt värnande om miljön, en personalpolitik där minoriteter och funktionshindrade medarbetare setts som en resurs, och en vilja och förmåga att i tysthet dela med sig av av överskottet till människor i nöd, gör inte historien mindre fascinerande.
1975, 26 ÅR GAMMAL, drev Curt Bergfors, tillsammans med sin sin medgrundare Britta Andersson, sex hamburgerrestauranger och en Drugstore, som för den tiden var unik i hela landet. Han hade gett kedjan namnet MAX, ett alias som han som femtonåring fastnade för då han under en tågresa kom att läsa en artikel om Max von Sydow i dåtidens stora ungdomstidning Bild Journalen.
26 år gammal hade han nått sitt mål. Tillsammans med sambon Britta Andersson, ägde han sex hamburgerrestauranger och drev MAX Drugstore, en unik anläggning i Luleå.
UNDER DE SJU ÅREN sedan den första grillen i Gällivare öppna- de, hade han långsamt och metodiskt byggt upp ett hållbart koncept. Tidigt insåg han att allting, alltid måste göras på samma sätt, och att enheterna måste se ut på samma sätt.
8