Page 80 - MAX
P. 80

”Curt hade förmågan att höja nivån på nöjeslivet i Luleå med en massa häftiga idéer. När han försvann från stan då dog det sakta igen”.
Lars Sundström
Arkitekt
1985 BLEV ÅRET då Luleå tog avstamp mot att bli Norrlands stora nöjesmetropol.
I och med att Curt Bergfors förvärvat, renove- rat och satt fart på Stadshotellet, ville idéerna inte sluta  öda.
Det började med den gamla ”Puben”, som fun- nits sedan 1967. Curt utökade ytorna, köpte in en högtalaranläggning, några gitarrer, en bas, synt och ett trumset. Hugade pubbesökare kunde jamma, något som snabbt blev mycket populärt bland gäster och musiker.
KÖERNA TILL STADSPUBEN, som nu blivit namnet på detta vattenhål, var inte bara långa utan förmodligen Sveriges mest tålmodiga. Det fanns till och med de som tyckte att köandet var en av höjspunkterna, eftersom stämningen var lika god ute i det norrländska kylan som inne i värmen.
MTV befann sig vid en här tiden i sin linda, och Internet var ännu ett okänt begrepp. Men plöts- ligt fanns det ett forum i Luleå där man fritt kun- de uttrycka sig musikaliskt.
Namn som Totta Näslund, Ulf ”Flu” Jons- son, Danne Bergman, Morgan Andersson, Bosse Sundberg och Mats Asplén var bara några som lät sig höras.
TVÅ ÅR SENARE, när Curt bodde på Stadshotel- let en period, kunde han se ut över ett tak från sitt fönster – ett platt tak.
Snett under låg Stadspuben, och utsikten var mot Norra Hamn. En idé föddes.
Efter samtal med fastighetsägaren, tillstånds- myndigheter och andra berörda tog det bara en månad innan taket förvandlats till en terrass. Här byggdes Sveriges längsta bar med markistak,
hammockar, stolar och bord. En järntrappa gav access till den nya jättebaren. Toaletter byggdes och fyra tusen liters öltankar installerades.
SAMMA ÅR startade Curt ROXY. Namnet hade han hämtat från berömda ROXY på Sunset Bou- levard i Hollywood och från en biograf i Malm- berget.
Om Stadspuben blev en succé skull den om möjligt överträffas av ROXY.
Vid Norra Hamn och Stadshotellet låg Bryg- gan, hotellets restaurang som Curt låtit omskapa till en luxiös dansrestaurang med intim atmosfär, och där många av Sveriges bästa dansband bjöd upp till dans.
Utanför restaurangen fanns en lång terrass som Curt ville utnyttja sommartid. Han  ck tillstånd att bygga en gångbro över Skeppsbrogatan, då han ville att gästerna skulle ta en annan väg än genom hotellentrén.
Terassen blev fullständigt intagande med gula hammockar, gula parasoll och vita möbler. Och här fanns en grill, barer och en scen.
NÄR ROXY DROG IGÅNG 1985, var satsningen så originell och genomtänkt, att ryktet spred sig långväga. Det hände att gäster reste 20-30 mil för en helkväll i Luleå.
ROXY hade dessutom ett mäkta populärt värd- par, som ännu inte hunnit bli så välbekanta, Ro- ger Pontare och Mikael Bolyos, som kallade sig för Party Poppers.
Men den som förorsakade de allra längsta av ROXY:s köer var ingen mindre än Mikael Rick- fors. När kön ringlat sig två tredjedelar runt kvar- teret,  ck man helt enkelt sätta stopp.
Luleås Nöjeskung
80


































































































   78   79   80   81   82