Page 27 - OH15
P. 27

 'Genoeg tijd over voor opgroeiende kinderen.'
Rachik Ouchen (37), onderhoudsmonteur en plaatsvervangend voorman bij APM Terminals Maasvlakte ll
''Het was de geur, de wind, die mij bij mijn eerste sollicitatie in de haven, de Vulcaanhaven in Vlaardingen om precies te zijn, gelijk een goed gevoel gaven.
De eerste achttien jaar van mijn leven woonde ik in Assen, ik kende deze omgeving totaal niet. Ik werd tijdens dat sollicitatiegesprek een soort van verliefd
op de Rotterdamse haven. Ze heeft iets magisch, iets rustgevends en tegelijkertijd is ze heel dynamisch.
Het gaat er in de haven allang niet meer grof aan toe. Onder de oudere generatie doen verhalen de ronde dat ze weleens stomdronken op de kraan zaten. Dat is nu echt een no-go, de regels zijn gaandeweg behoorlijk aangescherpt. Waar in het verleden posters in het kantoor hingen van topless dames, zijn nu zelfs posters van dames in bikini taboe.
Ik werk nu bijna 3,5 jaar bij APM als storingsmonteur. Aan ons de taak om de hele terminal draaiende te houden. Een storing moet zo snel mogelijk worden verholpen om te voorkomen dat de operatie wordt verstoord en het APM veel geld kost. Geen appeltje- eitje, inderdaad. Je praat over vrij complexe materie.
Wij moeten van alle markten thuis zijn. Een storing in een kraan kan een mechanische oorzaak, maar ook een elektrische of besturingstechnische oorzaak hebben. Er komt bovendien heel veel IT bij kijken. Het maakt tegelijkertijd dat geen dag hetzelfde is.
Hoogtevrees moet je in dit werk niet hebben. De diepzeekranen zijn 70 meter hoog. We hoeven niet met een ladder omhoog, de kranen beschikken over een machinelift. Of die er niet mee ophoudt tijdens een storing? Zelden. Laatst kwam een collega vast te zitten in de lift, tussen de derde en vierde etage. De vier etage is de hoogste. Het duurde een uur voordat we hem hadden bevrijd. Dat is echt een uitzonderlijke situatie. Ik heb het niet eerder meegemaakt dat de lift het niet deed.
Voordeel van deze baan is dat ik als ik vrij ben ook echt vrij ben, en dus niet oproepbaar voor noodgevallen. Zolang ik de wisselende diensten nog trek, zolang ik geen moeite heb om in slaap te vallen, blijf ik doen
wat ik doe. Ik heb drie kleine kinderen. Niet alle vaders kunnen hun kinderen zien opgroeien, ze regelmatig naar school brengen. Dat is me heel veel waard.”
ONZE HAVEN • 27   25   26   27   28   29