Page 33 - OH15
P. 33

 Column Gerrit Peekstok
EEN BRUISENDE,
INNOVATIEVE WERELD
Als er een plek in de wereld is waar je ambities kwijt kunt, is het wel de haven. Van een afstand lijkt het bijna een ondoordringbaar fort. Een muur van buizen, lichtjes, beton en staal. Achter die muur vind je een bruisende, innovatieve wereld. Een wereld waar mensen meer dan ooit nodig zijn om een stap vooruit te maken.
In de haven en scheepvaart hechten we aan tradities. Maar die tradities zitten vooruitgang niet in de weg. Integendeel, de trots die de haven verbindt maakt ons ook kritisch. Niet voor niets heeft iedereen die
in de haven werkt overal een mening over. Niet om ouderwets af te zeiken, maar om vooruitgang aan te jagen.
Juist om die vernieuwing in goede banen te leiden hebben we ook nieuwe inzichten nodig. Mensen die
af en toe lak durven hebben aan tradities, die nieuwe kennis inbrengen. Die vragen stellen en geen genoegen nemen met afgezaagde antwoorden. Want de haven is in transitie: op het gebied van techniek, van energie, van de manier van werken. Of we willen of niet, we moeten daar in mee.
En waar het kan zelfs voorop lopen om onze leidende positie in de wereld vast te houden. En dus hebben we studenten nodig die in de haven willen werken. Die de soms vastzittende patronen doorbreken. En we hebben bedrijven nodig die stageplaatsen aanbieden, die
onderzoeksonderwerpen aandragen of gastlessen willen verzorgen. Docenten en decanen die de haven in hun lesstof verwerken.
Daarmee zorgen we dat de muur om de haven heen beetje bij beetje afgebroken wordt. Dan wordt de haven zelf zichtbaar en kunnen we nieuwe vergezichten en nieuwe verbindingen maken. Dat kan niet altijd zonder rimpelingen of discussies gaan. Maar door soms de tradities een beetje opzij te zetten ontstaan weer nieuwe mogelijkheden.
Daarvoor moeten bedrijven in de haven ook anders kijken naar vacatures en invulling van werk. Een dichtgetimmerd takenpakket is voor veel mensen
niet meer het hoogste doel. Juist het inzetten van vaardigheden en persoonlijke drive maakt het resultaat sterker. Voldoening halen uit je werk, weten waar en hoe je het meeste bijdraagt aan het resultaat.
Zo draaien al die kleine radertjes nog soepeler en kunnen we al die transities prima aan. Sterker nog: het versterkt de trots, want ieders kleine of grote bijdrage maakt de haven sterker.
Wie op zoek is naar een werkplek waar je impact maakt en waar je de wereld merkbaar vooruit kan helpen, kan in de haven altijd terecht.
Foto: Lennaert Ruinen
ONZE HAVEN • 33


   31   32   33   34   35