Page 41 - Brochures_Lessen
P. 41

                                 ‘Gezicht van den hoogen zuidrand der Veluwe op den Rijn en bij de Betuwe’, circa 1886
Kunstenaar onbekend, Serie: Schoolplaten voor het Aanschouwelijk Onderwijs, Uitgeverij J.B. Wolters, Groningen Collectie Nationaal Onderwijsmuseum, Dordrecht
G. Westermann, J.C.H. Heijenbrock en Jan Sluijters. De pers was enthousiast. Het Algemeen Handelsblad blies in april 1915 de loftrompet over de ‘aquarellen, schil- derijen en tekeningen van onze beste vaderlandsche kunstschilders’. Onderwijsbladen noemden Noordhoffs serie ‘een sieraad voor den schoolwand, een prachtig hulpmiddel bij ’t onderwijs’. Vaak viel het woord ‘pracht- stukken’: naast de uitnemende geschiktheid voor het aardrijkskundig onderwijs, waren deze platen belangrijk voor ‘de ontwikkeling van het schoonheidsgevoel en de goede smaak’.
KUNSTCOLLECTIE
Mag deze deelcollectie schoolplaten van het Onder- wijsmuseum een kunstcollectie worden genoemd? Gezien de beoordelingen van het werk van bovenge- noemde kunstenaars door tijdgenoten – opgetekend
in dagbladen en tijdschriften – kan deze vraag met een volmondig ‘ja’ beantwoord worden. Met de schoolpla- ten van Wolters en Noordhoff werd niet alleen kennis overgedragen, maar ook een schoonheidsgevoel ont- wikkeld; althans, dat was het idee. Dit speciaal voor het onderwijs gemaakte werk van kunstenaars als Bueninck, Sluijters en Dijkstra is onderdeel van de Nederlandse cultuur. Generaties schoolkinderen keken er naar en zijn erdoor gevormd.
Een niet onbelangrijk detail is dat naast de schoolpla- ten met gebruikerssporen zoals verkleuringen, butsen en scheurtjes, óók veel van het originele werk – aqua- rellen, olieverfschilderijen en tekeningen – in het depot van het Onderwijsmuseum bewaard wordt. Maar dat is een goed bewaard geheim.
 ‘Een kersenboomgaard in de Betuwe’, 1915
Jan Sluijters (1893-1957)
Serie: Schuiling en De Feijter, Uitgeverij P. Noordhoff, Groningen Collectie Nationaal Onderwijsmuseum, Dordrecht
39
























































































   39   40   41   42   43