Page 44 - Brochures_Lessen
P. 44

                                 Pacificatie,preparatenenpapier-maché
Onderwijs opsterkwater
Najaar 2015 werd het Onderwijsmuseum benaderd met de vraag of wij geïnteresseerd waren in de collectie biologische modellen van het Sint-Aloysius College in Den Haag. Het ging om een grote collectie demontabele schaalmodellen, preparaten en dieren op sterk water. Een prachtige verza- meling, zo bleek al gauw, die direct verband houdt met het einde van de schoolstrijd.
tekst Linda Terpstra, fotografie Jan Koorneef
In 1917 werden het openbaar en bijzonder onderwijs financieel gelijkgeschakeld, het einde van een lange schoolstrijd. Het bijzonder onderwijs, dat tot dan toe een vaak moeizaam bestaan had geleid, kreeg ineens beschikking over dezelfde hoeveelheid overheidsgeld als het openbare onderwijs.
Inktvis – Doorsnede schelp waarin de nautilus pompilius, een inktvissoort leeft. Object is geplaatst op een ronde houten standaard. Collectie Nationaal Onderwijsmuseum
Het resulteerde in de bouw van veel nieuwe scholen voor protestants-christelijk en rooms-katholiek onder- wijs. Het Sint-Aloysius College was er één van; het werd in 1917 onder de naam Rooms-Katholieke Hogere Burger School (R.K. H.B.S.) gesticht door jezuïeten, achter de pastorie van de Teresia van Avila-kerk in Den Haag. KVP-politicus Norbert Schmelzer is slechts één van de vele leerlingen van deze gerenommeerde school. De school sloot in 2016, één jaar voor het 100-jarig bestaan, haar deuren.
NIEUWE ONDERWIJSMATERIALEN
Terug naar 1917. Binnen de muren van de scholen voor bijzonder onderwijs, zette na de onderwijspacificatie ook de kwaliteit van het onderwijs een stap vooruit. Er kwam geld beschikbaar voor nieuwe onderwijsmate- rialen, zoals botanische, anatomische en biologische schaalmodellen en dieren op sterk water. Ze werden in groten getale aangeschaft ten behoeve van het ‘aan- schouwelijk onderwijs’.
SCHAALMODELLEN
Schaalmodellen werden al heel vroeg gemaakt om de wereld van mens, plant en dier beter te begrijpen. De eerste modellen van was waren echter duur en kwets- baar. Pas toen men midden 19e eeuw modellen van pa- pier-maché kon maken, ontstond er een grootschalige en snelle productie. Die modellen vonden gretig aftrek in het onderwijs. Met grote, demontabele modellen kon de anatomie van planten gedetailleerd worden weergeven. In de catalogus van de beroemde Berlijnse firma Brendel uit 1913 stonden maar liefst driehonderd
 42























































































   42   43   44   45   46