Page 22 - 1_de_les_fonts
P. 22
Rajola d’arc romà
Aquesta rajola és d’un arc romà, que juntament amb uns pilars, formava el sosteniment d’una sala de banys calents. Pertanyia a una casa rural romana de luxe 7, situada prop de la vinya Taverner, terme de Vi- lobí. Els canyars propers fan deduir que podrien ser les restes dels antics banys, de l’època del poblament romà a la zona. També es van trobar vestigis d’assen- taments romans als terrenys prop del Fornot de can Sègol, a l’hort de la Tuies.
Seguint el camí dels Pujols cap a Mas Guineu s’ar- riba a la serra de la Rovira Blanca, on s’han trobat res- tes de la Casa Roja i al turó, restes de ceràmica ibèrica. Seguint el llom de la serra cap a ponent, es veu una sitja i més endavant, en la mateixa direcció, es troba La Carrerada, antic camí de ramaders, ja que antigament es practicava la transhumància. Eren els camins que seguia el bestiar quan pujava a muntanya o en baixava i continuava per la Sala de Vilobí, travessant la mun- tanya de Sant Pau.
Durant l’edat mitjana, el 1358, el loco de la Rovira Roja pertanyia a la família Font-rubí i el cens era de set focs. Consta que el 1418 Bernat de Font-rubí era dominus domus de la Rovira Roja, és a dir, senyor de la casa forta. Fou conseller d’en Bernat Ramon de Mon- tagut en afers relacionats amb el castell de Celma. No es coneix on era aquesta casa.
L’any 1699 hi ha constància de la plana de Sant Sal- vador en la qual peça de terra està construït lo Castell y una Capella de Sant Salvador dins la quadra de la Rovira Roja.7.1
El 1860, la Rovira Roja era un caseriu de 23 cases, 18 de les quals estaven habitades. A part, hi havia el caseriu de Sers amb 3 cases més. L’any 2000 el cens consta d’unes 68 cases en una àrea d’uns 2 km.
7 MIRET i MESTRE, Magí. Arqueòleg territorial de la Generalitat de Catalunya.
7.1 Institut d’Estudis Penedesencs. Excursió a peu pel Penedès núm. 45. Rodalíes de la Rovira Roja, 1995.
Tros d’un arc romà de rajoles. Recu- perat per en Magí Suriol. Museu del Castell de Sant Martí Sarroca. Foto Lluís Gili.
Arcada de rajoles.
VIDA QUOTIDIANA A L’ALT PENEDÈS
VOCABULARI
ARC. Element de construcció en forma d’arc. ASSENTAR-SE. Establir-se en un territori. ELS PUJOLS. Plural de pujol, del llatí vg. po
diolum, “muntanyeta”.
TRANSHUMAR. Passar estacionalment els
ramats, d’una terra a una altra
DOMUS. En heràldica, casa o torre aloera que
es representa com un castell amb dues torres. ALOU. Propietat territorial lliure i exempta de
tota càrrega i dret senyorial.
CASTELL. Edifici fortificat de l’edat mitjana.
Casa senyorívola d’un poble.
CENS. Llista oficial dels habitants d’un territori
amb informació de llurs condicions socials, econòmiques, etc.
QUADRA. Districte especial dins el terme d’un castell termenat.
22