Page 50 - Demo
P. 50
Farkındayız Farklıyız Üniversite Bülteni - Sayı 2
Mobil Bağımlı Olabilirsiniz!
İzmir Üniversiteler Platformu (İÜP) tarafından belirlenen Güz Dönemi Dijital Vatandaşlık Eğitim ve Konferansları kapsamında İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Proje Genel Koordinatörlüğü organizasyonunda İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesinde düzenlenen konferansın konusu “Mobil Bağımlılık” idi.
İKÇÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Medya ve İletişim Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yasin Bulduklu tarafından verilen konferansı, Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikri Salman, akademisyenler ile çok sayıda öğrenci takip etti. YEŞİLAY’ın Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) içerisine teknoloji bağımlılığını da eklediğine işaret eden Doç. Dr. Yasin Bulduklu, teknolojinin sunduklarını aşırı kullanımın bağımlılığa götürdüğünü söyledi.
İletişim aracı olan telefonların araç olmaktan çok amaç olmaya başladığında bağımlılıkla karşılaşıldığını kaydeden Doç. Dr. Bulduklu, yüz yüze iletişimin yerini sanal iletişimin aldığını belirtti. Günümüzde çevrimiçi sosyal ağlar üzerinden iletişim kurulduğuna işaret eden Bulduklu, akıllı telefon ekranlarının bağımlılığa neden olduğunu söyledi.
Doç. Dr. Bulduklu rakamlarla mobil bağımlılıktaki artışa dikkat çekerek; “İnsanların yüzde 71' i cep telefonları yanlarında yatıyor, yüzde 35’ i uyandıkları an cep telefonlarına yöneliyor. 18-24 yaş grubundakilerin yüzde 44’ünün telefonları ellerinde uykuya dalıyor. Cep telefonu kullanıcılarının yaklaşık yüzde 40'ı, tatilde bile telefonla aşırı zaman geçiriyor. Kullanıcılarının yüzde 67’si telefonları çalmasa da telefonlarını kontrol ediyor” diye konuştu. Bulduklu, “Gecenin bir yarısı uyandığında telefonuna bakar mısın? Sabah ilk iş telefonunu mu kontrol edersin? Şarj seviyen azaldığında endişelenir misin? Telefonun yanında değilken huzursuz musun? Sıkıldığında ya da yapacak bir şey olmadığında telefon mu kurtarıcı? Diğer insanlar cep telefonu kullanımından şikâyet ediyor mu? Telefona ayırdığın zaman fazla mı?” gibi soruları olumlu yanıtlayanların artık birer mobil teknoloji bağımlısı olduğunu belirterek bağımlılıktan uzaklaşmak için önerilerde bulundu.
Bu kapsamda gençlerin günün ilk ve son 1 saatini telefonsuz geçirmelerinin, yatarken telefonu yatak odası dışında bırakmalarının, gereksiz gruplardan çıkılmasının fayda sağlayacağını söyledi. Bulduklu, sürekli güncellenen uygulamaların ve neredeyse her yıl yenilenen versiyonların bağımlılığı artırdığına dikkat çekerek çıkan en son model telefonu alma davranışından mümkün olduğunca uzak durulması gerektiğini söyledi. Özel hayatın, aile içi iletişim ve ilişkilerin mobil cihazlar sayesinde değişim gösterdiğini ve toplumsal alanlar da dâhil olmak üzere iletişimin daha fazla aracılı hale geldiğini belirten Doç. Dr. Yasin Bulduklu, mesaj ve bildirimlere yanıt vermek için bir zaman dilimini belirlenmesini, keyif alınan farklı etkinliklere yönelinmesini ve kontrolü ele alarak aracın kölesi olunmamasını tavsiye etti.
44