Page 21 - Nytt om OCD nr 1_2017
P. 21

Jag tror att vi skulle behöva professio- nell hjälp, annars fortsätter vi bara med att ”sopa smutsen under mattan”...vi kommer inte vidare. Men orkar vi med den processen...finns viljan, det kostar ju på...att blanda in ytterligare en i vår redan mycket sårade familj...jag vet verk- ligen varken ut eller in. Men jag tror vi skulle behöva hjälp, om vi nu vill fortsätta som familj! Eller kan det vara en utväg att gå skilda vägar? Kan man behöva få distans, behöva vara helt på egen hand
Förbundsnytt
med sina tankar och funderingar, utan nå- gon annans inblandning? För att kanske vid ett senare tillfälle sakta börja om från början...försöka hitta tillbaka...nej, inte tillbaka kanske men till något nytt...nå- got som kan bära. Som du ser snurrar det många tanker i mitt huvud just nu...och jag hittar inte ut!
Du ska veta att jag varken är okunnig, ovillig, arrogant eller förmer. Jag är bara en som behöver hjälp med det som jag
just nu håller på att gå igenom. Är jag helt ensam om dessa funderingar och tan- kar, känner någon annan igen sig? Att leta vägar framåt har visat sig vara svårt...det flesta vägar jag prövat hitintills är an- tingen genvägar, senvägar eller återvänds- gränder.
Hör gärna av dig till ”Lisa” genom Nytt om OCD-redaktionen!
”Lisa”
ut och informera och vi måste ta fram in- formations- och utbildningsmaterial med olika inriktningar. Utbildningar måste kunna erbjudas i olika varianter av föreläs- ningar och studiecirklar, genom självstudier i OCD-skolan (en del av OCDnet), i form av teaterföreställningar (”OCD on Stage”) och som lärarledda utbildningar på traditionellt sätt och e-lärande via OCD-skolan. På så sätt kommer vi att kunna klara av ett stort an- tal lärande inom olika geografiska områden. Det mest personalintensiva kan bli att väcka intresset hos företag, myndigheter och kom- munala enheter, skolan, etcetera, och få dem att beställa insatser från oss. I OCD-bibliote- ket (också en del av OCDnet) bygger vi upp en bank av föreläsningar, kursmaterial, filmer av föredrag mm. Dessa kan ingå i utbild- ningsmaterialet under kontrollerade former.
Vi vädjar nu till våra läsare att:
1. Anmäla om ni önskar vara med i en pilot- grupp om ca 10 medlemmar i OCDnet.
2. Anmäla om ni är intresserade av våra ut- bildningar t ex till informatör
3. Ge oss tips om organisationer som önskar öka sin kunskap om OCD mm,
4. Ge oss uppslag till informationsinsatser på nationell och lokal nivå och beskriva dina egna möjligheter att bidra.
Text: Bengt Olsen
Informatörsverksamhet
Socialstyrelsen fördelar sedan 2016 stats- bidrag till informatörsverksamhet som rör psykisk ohälsa och psykiska funktions- nedsättningar. Förbundet har sökt och er- hållit medel för såväl 2016 som 2017.
Med informatörsverksamhet avses utbild- ningar, personliga möten och liknande insatser som utförs av personer med er- farenhet av egen eller anhörigs psykiska ohälsa. Detta anslag kan bli en avgörande faktor för att öka kunskapen i samhället om hur det är att leva med psykisk ohälsa och psykiska funktionsnedsättningar och för att vi skall råda bot på missförhållan- den som lyfts fram i ledaren på sidan 2.
OCD-förbundet har valt att prioritera:
Attitydpåverkan genom informations- och kunskapsspridning. Detta förutsätter:
1. Utbildning av nyckelpersoner; informatö- rer, moderatorer, ambassadörer, skådespelare, volontärarbetare, styrelseledamöter m fl.
2. Ta fram nytt och uppdatera befintligt informationsmaterial.
3. Hitta vägar att nå ut till rätt personer i samhället.
Informatörer
Vi har mobiliserat över 30 personer som är villiga att gå ut och berätta om sina egna erfarenheter. Vi planerar talarutbildning, utbildning om förbundet och dess arbete
och om de diagnoser OCD-förbundet re- presenterar, samt moderatorsutbildning.
Vi har som långsiktigt mål att nå ut i hela landet och dess 290 kommuner. Enda chan- sen att nå ut inom ramen för den väldigt be- gränsade budgeten är att utnyttja moderna IT-metoder för att minimera administra- tionen och resor. Då får vi en möjlighet att såväl bemanningsmässigt som geografiskt klara denna viktiga uppgift. Därför byg- ger vi OCDnet, ett ”samarbetssystem”, ett säkert social medium, till vilket för närva- rande förbundsstyrelsen, lokalföreningarnas ordförande och informatörerna har tillgång. På sikt kommer vi även att välkomna våra medlemmar. Om det finns personer som är intresserade av att prova på kan ett tiotal få ingå i en pilotgrupp redan före sommaren. Om du vill prova på, sänder du ett mejl till: bengt.olsen@ocdnet.smaw.se
Vill du få en uppfattning om hur det fungerar i verkligheten kan du gå in på: https://vimeo.com/194567968/3b1652bc9f
Att nå ut till allmänheten måste ske genom media, det vill säga radio, TV, och tidningar, men självfallet även hemsida, Facebook- grupp, poddar och kanske Twitter. För att nå lärare, elevhälsan, ”primärvården”, olika personalkategorier inom vård och omsorg, arbetsförmedlingen, försäkringskassan, et- cetera, måste vi bli många fler som kan gå
NYTT OM OCD NR
1/2017 21


































































































   19   20   21   22   23