Page 4 - Nytt om OCD nr 1_2017
P. 4

Vi måste lära oss mer om
riskerna med psykologisk
behandling
Det är lätt att ryckas med i ivern kring psykologiska behandlings- metoder som visat sig fram- gångsrika. Internetbaserad psy- koterapi är exempelvis en form av behandling som hoppas kunna lösa problemet med bristande tillgänglighet inom den psykiat- riska vården. Men även en fram- gångsrik behandlingsmetod har sina nackdelar. Detta är innehål- let i en ny spännande avhandling från Stockholms universitet.
– Vi vet idag att psykologisk behandling är effektiv mot olika former av psykisk ohälsa. Men vi vet inte så mycket om hu- ruvida det är så att vissa patienter faktiskt kan må sämre, eller rentav få olika typer av biverkningar av att gå i sin behandling, säger Alexander Rozental, legitimerad psy- kolog och doktor i psykologi, som berättar om sin avhandling på Stockholms univer- sitets hemsida.
Alexander Rozental framhåller att ameri- kanska studier visat att ungefär åtta pro- cent av patienterna mår sämre av att gå i psykoterapi. Hur det ser ut med negativa biverkningar bland svenska patienter, eller hur det ser ut när det gäller internetbaserad terapi, vet vi egentligen väldigt lite om, menar han.
När det gäller internetbaserad terapi, har denna beskrivits tidigare i Nytt om OCD. Med denna metod överförs den psykolo- giska behandlingen till internet. Patienten arbetar själv med uppgifter i vardagen och har en kontinuerlig kontakt med en psy-
Alexander Rozental, legitimerad psykolog och doktor i psykologi. Foto: Stockholms universitet/Kristoffer Rozental.
kolog via e-post. Den här formen av be- handling är attraktiv, både utifrån en eko- nomisk aspekt och det faktum att den ökar tillgängligheten för de som bor avsides och har svårt att ta sig iväg från hemmet. Social- styrelsens nationella riktlinjer och Sveriges kommuner och landsting satsar stort på den här behandlingsformen och vi kommer med stor sannolikt att se mer av internetba- serad terapi i framtiden. Just därför menar Alexander Rozental att det är viktigt att göra en ordentlig riskinventering.
– Den här avhandlingen är den första som tittar på biverkningar av internetbaserad terapi. Det finns egentligen ingen inter- nationell forskning heller. Därför är det så viktigt att ta fram fynd på det här områ- det. Om vi ska använda den här metoden i större utsträckning måste vi vara medvetna om dess risker, säger Alexander Rozental.
I en av de fyra studier som ingår i avhand- lingen framkom att omkring 6,8 procent av patienterna försämrades under be- handlingsperioden. Efter behandlingens avslutande rapporterade 12,9 procent av deltagarna att de upplevt någon form av negativ biverkning under behandlingen, såsom ångest eller sömnproblem. Huvud- delen av de beskrivna biverkningarna hade emellertid inte någon bestående effekt när det gällde deltagarnas välbefinnande.
När det gäller kunskapsläget om negativa biverkningar av psykoterapi i stort (oav- sett behandlingsform) så säger Alexander Rozental att det inte är ovanligt med en försämring hos patienterna under behand- lingens gång, eller att patienterna beskriver negativa biverkningar av behandlingen.
I en annan av studierna som ingår i avhand- lingen gick man igenom resultaten från 29 andra kliniska försök som genomförts, och som totalt omfattar närmare 3 000 personer.
– Vi såg att en tredjedel upplevde att job- biga minnen väcktes till liv, att de fick ökad ångest eller kände sig stressade. Li- kaså var det inte ovanligt med en dålig relation till psykologen eller låg kvalitet på behandlingen, så detta är faktiskt gan- ska vanligt, berättar Alexander Rozental.
Samtidigt betonar Alexander Rozental att ett försämrat mående inte alltid måste vara något negativt i sig, utan en nödvändig del för att må bra på längre sikt. Att ta tag i de- struktiva mönster i sitt liv kan väcka ångest på kort sikt, men psykoterapin kan förbätt- ra den psykiska hälsan på längre sikt. Han menar att det därför är viktigt att följa upp patienternas mående under en längre tid.
4 NYTT OM OCD NR 1/2017


































































































   2   3   4   5   6