Page 6 - Nytt om OCD nr 1_2017
P. 6
”Varje nytt samtal med en patient är en seger”
PEER Support – där PEER står för Personlig Egenerfaren Resurs – innebär att personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa ut- bildas till att stödja andra med liknande problematik.
Nu börjar arbetsformerna för de första peer-supportrarna på Psy- kiatri Psykos vid Mölndals sjuk- hus att utkristallisera sig.
– Jag har länge velat jobba med män- niskor och nu är jag här. Jag har jobbat mycket som snickare och har en bipolär diagnos, säger Kjell Holmgren.
Kjell Holmgren är den som är senast an- ställd som peer-supporter på Psykiatri Psy- kos vid Mölndals sjukhus/Sahlgrenska uni- versitetssjukhuset. Sedan tidigare arbetar Lars Bengtsson och Felicia King där som peer-supportrar, certifierade stödpersoner med egen erfarenhet av psykisk ohälsa. De har alla tre gått NSPH:s grundutbildning för peer-supportrar innan de kom ut i jobb. Lars och Felicia började arbeta på Psykia- tri Psykos i augusti 2016 och tillhör den första kullen peer-supportrar som utbildats inom ramen för det treåriga arvsfondspro- jektet PEER Support.
Tid för att lyssna och samtala
Det viktigaste stödet till patienterna som peer-supportrarna har att ge är att kunna samtala och lyssna mer än vad de andra vårdprofessionella har tid till.
De första veckorna en patient befinner sig i heldygnsvården är hen oftast inte så kontaktbar. Det är en till två veckor före utskrivning som peer-supportrarna kan hjälpa patienten. Då gäller det att så tidigt som möjligt flagga för vad en peer-
supporter kan hjälpa till med. Det kan vara stödjande samtal, att anordna och leda gruppaktiviteter, som spel, utflykter och promenader, eller att hjälpa patien- terna att återuppta sina fritidsintressen.
Viktigt att läsa av patienterna
Patienterna har ofta tuffa livserfarenheter att berätta om, men varje gång de pratar är det som en seger och ett förtroende. Kjell Holmgren försöker läsa av hur pa- tienterna mår och om det går att skoja med dem för att göra dem lite gladare.
– Det är viktigt att känna in vad en pa- tient mår bra av i just den stunden. Mitt motto är att kan jag förbättra vardagen för någon eller några patienter, om än bara lite, så är det bra tycker jag, säger han.
Lars Bengtsson, som nu arbetat som peer- supporter sedan augusti förra året, känner att han har blivit allt bättre på att prata med alla typer av patienter.
– Jag vågar ta mer initiativ och fånga upp även dem som verkar omöjliga. Om jag fortsätter att ställa frågor till någon som inte svarar, så brukar det ändå ge resultat efter ett tag, säger han.
Lars Bengtsson har en bakgrund som geo- log och doktorand på Chalmers, samt har haft en egen verksamhet där han jobbade med näringslivsutveckling ute i företag.
– På senare år har jag känt att jag velat arbeta med människor och gärna i någon coachande form. Här kommer peer-sup- port in som handen i handsken. Jag fick min bipolära diagnos 1989 och har varit fri från skov sedan 2002, säger han.
Peer-supportrarna skulle överlag gärna hjälpa till mer när patienterna ska in i öp- penvården eller med att introducera dem till patientföreningar när de lämnar heldygns- vården. Lars Bengtsson vill för sin del gärna hålla mer utbildningar för patienterna.
6 NYTT OM OCD NR 1/2017
Skötaren Jerry Holmström tycker att peer-supportrarna i hans arbetsgrupp bidrar med nya perspektiv på psykisk ohälsa. Foto: Tomas Ohlsson.