Page 18 - Nr 4_2016
P. 18

Minnesforskare utvecklar KBT-behandling
Ångest och rädslor är vanliga problem vid OCD och andra ångesttill- stånd, såsom specifik fobi. Den rekommenderade behandlingen vid dessa tillstånd är exponering med responsprevention. En studie vid Uppsala universitet visar nu att man kan förbättra effekten av denna behandling.
emellertid tvivlat på att det är möjligt, ef- tersom äldre och starkare minnen har visat sig svåra att störa ut.
Men studien visar alltså att en störning av minnesbildningen kan användas fram- gångsrikt vid behandling av livslånga fo- bier. I studien exponerades individer som lider av spindelfobi för spindelbilder, sam- tidigt som deras hjärnaktivitet i amygdala – en del av hjärnan som är kraftigt kopp- lad till rädsla – mättes. En aktivering av rädslominnet, bestående av en mini-expo- nering på 10 minuter innan en mer om- fattande exponering, gav kraftigt minskad amygdala-aktivitet när man åter tittade på spindelbilder dagen efter. Eftersom minnet gjordes instabilt innan exponeringen åter- vände rädslan inte lika lätt sedan rädslo- minnet sparats om i försvagad form. Dagen efter exponeringen hade den grupp som fått en initial aktivering av spindelrädslan minskad amygdala-aktivitet jämfört med en kontrollgrupp. Dessutom minskade undvikandet av spindlar, vilket kunde förutsägas från hur mycket aktiviteten i amygdala minskat.
– Det är slående att en så enkel manipula- tion ger så tydliga effekter på hjärnaktivi- teten och beteendet. Med en enkel modi- fiering av befintliga behandlingar kan man kanske få bättre effekter. Det skulle kunna innebära att fler blir av med sin ångest och att färre återfaller, säger Johannes Björk- strand, doktorand vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet.
Det finns flera likheter i hjärnan hos dem som har fobier och OCD, och Johannes Björkstrand tycker därför att resultaten som framkommit bör vara relevanta även när det gäller OCD.
Studier visar att så många som upp till 30 procent av alla människor drabbas av en ångeststörning någon gång under sitt liv. Ångest innebär ett stort lidande för de drabbade, men kan behandlas med så kallad exponeringsterapi där man gradvis utsätter sig för det som framkallar reak- tionerna.
Men alla blir inte hjälpta, bland annat därför att den inlärning som sker under behandlingen inte är permanent utan rädslan kan återvända en tid efter en initi- alt lyckad exponering.
– Ångesttillstånd beror till stor del på inlärda reaktioner, förklarar psykolog och forskare Johan- nes Björkstrand.
– Ångesttillstånd beror till stor del på in- lärda reaktioner, förklarar psykolog och fors- kare Johannes Björkstrand, som genomfört studien tillsammans med kollegor vid Upp- sala universitet och Karolinska institutet.
– Även om vissa individer kan vara mer sårbara för att utveckla dessa problem så är miljöfaktorer, inklusive inlärning, avgö- rande för om man utvecklar en ångeststör- ning. På samma sätt som ångesttillstånden i sig är inlärda så bygger psykologiska be- handlingsmodeller på inlärning. Om man framgångsrikt lyckats behandla en individ med någon ångeststörning så beror detta på att individen har lärt sig något nytt. Denna inlärning behöver inte nödvändigt- vis vara medveten utan kan även ske på ett omedvetet plan. Hjärnan och kroppen bör- jar helt enkelt reagera annorlunda på saker som tidigare framkallat kraftiga rädslo- och ångestreaktioner, säger han.
Lyckad exponeringsterapi innebär alltså att ett nytt säkerhetsminne formas och över- skuggar det gamla rädslominnet. Nu visar Johannes och hans kollegor att denna pro- cess också går att påverka för att bli mer varaktig. Detta bygger på följande teori: När man påminns om något blir minnet instabilt och sparas igen på nytt. Om man stör återsparandet av minnet, kallat rekon- solidering, så kan minnesbildningen störas och minnet som sparas kan förändras. Ett rädslominne skulle därigenom kunna för- svagas eller raderas ut, vilket skulle inne- bära möjligheter till förbättrad behand- ling av ångeststörningar. Hittills har man
18 NYTT OM OCD NR 4/2016


































































































   16   17   18   19   20