Page 41 - MAKSİMUM BİZ | ARALIK 2014
P. 41

  METin ucA:
“ben soruları soran adamım”
yıllar önce hazırladığı renkli sabah şovları ile dikkat çeken metin uca, milyonları ekran başına kilitleyen bilgi yarışması “passaparola” ile türkiye’nin en tanınan isimlerinden biri haline geldi. son zamanlarda en üretken dönemini yaşayan uca, yarışmalardan vazgeçmedi. hazırladığı mobil yarışma “gaf dağı” ile gündemde olan uca ile son dönem çalışmalarını, gelecek projelerini ve sigorta sektörünü konuştuk.
  Metin Uca, 1987 yılından beri habercilik, yazılı basın ve televizyonda gazetecilik, programcılık, sahne üstü gösterileri yapan, uzun yıllar televizyonda yayınlanan yarışma programı “Passaparola” ile özdeşleşmiş bir isim. Bugüne kadar bir gazetenin yazıişleri hariç hemen hemen her alanında çalışan Uca, şimdilerde bambaşka mecralara açılıyor. Bunların başında akıllı telefon uygulaması olarak indirilebilen “Gaf Dağı” isimli oyun geliyor. Kendi deyimiyle, “Bir sosyolog gözlemciliği ve serinkanlılığıyla, ülkesini ve insanını anlamaya çalışan biri” olmasının meyvelerini topluyor. Yaptığı her iş bunu gösteriyor. Uca’yla şu sıralar neler yaptığını, televizyon yayıncılığı, mizahı, popüler kültürü, tartışma anlayışımızı ve sigorta sektörünü konuştuk.
Televizyon serüveniniz sona erince, akıllı telefon uygulaması bir oyun yarattınız; Gaf Dağı. Dilerseniz buradan başlayalım. Gaf Dağı nasıl bir oyun, kuralları nedir? Medyanın imaj ve değer kaybının getirdiği çok ciddi bir süreç yaşıyoruz. Medya-iktidar ilişkileri değiştikçe ve yeniden biçimlendikçe insanların birbirinin inandırıcılığına yönelik yaşadıkları büyük acılar da oldu. Artık kimse sadece televizyon karşısında oturarak ya da
tek bir gazete okuyarak bir şeyleri anlamaya çalışmıyor. Böyle bir ortamda gençlerin çok daha farklı bir tutumu var. Çünkü onlar kendi ekranlarını kendileri oluşturuyor. Ben her zaman öncü işler yapmaya çalıştım. “Passa- parola” ile çok özdeşleşmiştim ama yeni bir şey yapmak istedim. Hayatın akışı içinde pek çok şey unutulup gidiyor. Gaflar da bunun içinde önemli bir çoğunluğu oluşturuyor. Benim gaflarım da var, siyasetçilerin, bilim adamlarının, toplumun önderlerinin gafları da var. Onları bir araya getirip yarıştırabilir miyiz diye düşündüm ve ortaya Gaf Dağı oyunu çıktı. Örneğin oyuna şöyle sorular koydum: “Almanya’ya çok sık gittiğini söyleyen İbrahim Tatlıses hangi kenti örnek vererek Avrupa Birliği sınırlarını zorlamıştır?” Yanıt: Viyana. Bir diğeri: “Erdal İnönü’nün eleştirilerine cevaben ‘Biraz da küçük Turgut’la oynasınlar’ diyen Turgut Özal’a İnönü’nün unutulmaz ki- bar yanıtı ne olmuş olabilir?” Yanıt: Özallar da gittikçe küçülüyorlar. Sorular kolay değil ama çok eğlenceli bir oyun. Bu da bir genel kültür yarışması. Şu anda her iki telefon sisteminde de oynayan sayısı toplam 150 bin kişiye ulaştı. Sorular sürekli yenileniyor tabii.
Peki, şu sıralar Gaf Dağı oyunu dışında neler yapıyorsunuz?
Tek kişilik oyunum devam ediyor. Oyun
maksimumbiz | 39
 

























































































   39   40   41   42   43