Page 49 - MAKSİMUM BİZ | HAZİRAN 2018
P. 49

 girişimler olarak adlandırılabilecek, son yıllarda belirgin şekilde artan InsurTech yatırımlarının önemini vurgulandı.
Sigortacılık sektöründe, özellikle son 10 yılda risk algısı da değişmiş olup, siber risklere karşı sigortalama ortaya çıktı. 2017 siber risklere karşı korumanın daha sık te- laffuz edilmeye başladığı bir yıl oldu. Mayıs ayında gerçekleşen Wannacry ve ondan sonra gerçekleşen diğer siber saldırılar, büyük ekonomik zarara yol açtı. NotPetya virüsü saldırısı sebebiyle bazı firmalarda 300 milyon ABD Doları’na varan zararlar gerçekleşirken, siber risklere karşı sigorta talebinde daha önce örneği görülmeyen bir artış yaşandı. Bu bakımdan 2017, sigorta- cılık için çok önemli potansiyel taşıyan bir gelişimin başladığı yıl oldu.
Bu süreçte, datanın biriktirilmesi, istatistiksel hale getirilmesi, veri ve bilgi arttıkça risklerin sigortalanabilir olup olmadığı ortaya çıktı.
Öte yandan, büyük veri, günlük hayatımıza nüfuz etmeye devam ederken, bu verilerin doğru şekilde analiz edildiği ve bu bilgiden hareketle doğru aksiyonlar alındığı takdirde değer yarattığı aşikar.
Sigortacılık sektöründe, analitiklerin potansiyel kullanım alanları oldukça fazla olup; daha önceden bilinmeyen davranış kalıplarını fark etme, riskleri ek verilerin de yardımıyla daha isabetli bir şekilde değer- lendirme ve daha önceden sigortalanama- yacağı düşünülen riskleri de sigortalanabilir hale getirecek ve yeni iş kolları yaratacağı öngörülüyor.
Anadolu Sigorta, ‘Öngörücü modellemeler’ ve ‘Öngörücü analitikler’ kullanılarak yakla- şık 25 milyon müşteriyi değer davranış ve potansiyel olarak segmente ederek; ürün tercihleri, ürün kullanımları, kanal kullanım- ları, iletişim tercihleri ve kampanya eğilim-
leri gibi tüm davranışları ortaya koyabilecek boyutların yanı sıra, müşterilerin sadece mevcut portföyleri değil, potansiyeline yönelik yapılan segmentasyon model hari- tasını da çıkarıyor. Tüm bunlara ek olarak, doğru müşteriye doğru ürün önermesi sunan akıllı bir karar destek algoritması ile operasyonel faaliyetlerini geliştiriyor.
Aynı zamanda veri madenciliği, yapay zeka ve makine öğrenmesi ile müşteri davra- nışlarını inceleyerek ayrılması muhtemel müşterilere ait profilleri, çıkarıp terk
etme olasılığı yüksek müşterileri önceden tahmin ederek, bu müşterilerin bağlılığını arttırmayı hedefleyen çeşitli kampanyalar ve politikalar geliştirme yolunda önemli adımlar atıyor.
Sosyal medya analizleri doğrultusunda, müşterilerine sağladığı tüm hizmetlerde hangi müşterilere hangi hizmetin daha ön- celikli olarak sağlanması gerektiği çalışma- larının yanı sıra mevcut hizmetler ile tatmin olmayacak müşterilerin saptanmasına olanak tanıyan, hizmetlerin hangi yönde ge- liştirilmesi/değiştirilmesi hususlarında fikir veren, örneğin dijital satış kanalında sosyal medya analizleri ve davranışsal segment çıktıları ile hangi müşterilere dijital kanal- dan hizmet verilmesinin gerekliliği kolayca analiz edilebilen bir yapı kurdu.
25 milyon müşteri ve verisi ile veri zengin- liği ve veri derinliği ile klasik segmentas- yonun ötesinde mikro segmentasyon ile daha hedefe ve kişiye yönelik daha spesifik
hizmetlerde bulunmak mümkün. Aynı zamanda müşterileri daha niş ve küçük gruplar halinde yönetme ve kontrolün bir diğer avantajı da hizmet tarafında olmuş- tur, müşteri daha sorun veya şikayet ile gelmeden temasa geçilerek hizmet kalitesi ve müşteri memnuniyetinde iyileştirmeler sağlanabiliyor.
Anadolu Sigorta aynı zamanda, 1996 yılın- dan bu yana Sigorta Başlangıç Yılı (SBY) esasına göre sigortacılığın temel kavramı poliçe üzerine kurulu olan Ürün – Müşteri – Acente- Satış Müdürlüğü – Teknik Mü- dürlük – Lokasyon – Risk Grubu – Faaliyet kodu gibi 146 ayrı boyutta teknik karlılık ölçümleniyor.
Karlılığa konu kalemlerin ana başlıkları; üretim, karşılıklar, hasar, komisyonlar, re- asürans payları ve diğer teknik giderlerdir. Teknik karlılık altyapısı sayesinde doğru müşteri, doğru fiyat avantajı kazanarak, uygun ve esnek fiyatlandırma yöntemleri belirleyebiliyor. Aynı zamanda, teknik karlılık sigortacılık özelinde bir süreç yak- laşımıyla değerlendirilmekte olup, örneğin direkt mal veya hizmet satışı yapan bir şir- ket karını satış sonrası tespit edebilirken, sigortacılıkta teknik karlılık kavramı poliçe vadesine yayılıyor.
Bu kapsamda Pazarlama ve Müşteri Yö- netimi Müdürlüğümüz tarafından 9 Bölge Müdürlüğümüze, 1 Şube Müdürlüğümüze ve kapsam ile ilgili 430 Genel Müdürlük çalışanımıza karlılık yapımızın kapsamı ve uygulama yöntemleri açısından bilgilendiri- ci toplantılar düzenlendi.
Anadolu Sigorta, yapay zeka ve veri teknolojilerine yaptığı yatırımlarla müşteri deneyimini yukarı taşımayı hedefleyerek, doğru müşteri – doğru ürün – doğru fiyat ve kaliteli hizmet prensibiyle öncü olmaya devam edecek.
  MAKSİMUMBİZ 47


















































































   47   48   49   50   51