Page 51 - MAKSİMUM BİZ | HAZİRAN 2018
P. 51

  Tara􏰀arın
arabuluculuk süreci sonunda
anlaşmaları halinde işbu anlaşma belgesi ilam niteliğinde
belge hükmünde olup mahkemeden icra edilebilirlik
şerhi alınması ile icra takibine konu edilebiliyor.
Dolayısıyla arabuluculuk, yeni bulunmuş bir barışçı çözüm yöntemi değildir. Ülkemizde tanınmış ve güvenilir bir kişiye başvurularak “geleneksel arabuluculuk” diye tabir edilen usule yapılan uyuşmazlıkların çözümü 2012 yılında ‘‘6325’’ sayılı ‘‘Hukuk Uyuşmazlıkla- rında Arabuluculuk Kanunu’’ ile yasalaşarak pozitif hukuk kuralları ile teminat altına alınmıştır.
Hiç şüphesiz ki arabuluculuk konusunda yaşanan gelişmelerin temelinde, adalete erişimdeki sorunlar ve uyuşmazlıkların veya daha geniş ifade ile çatışmaların dostane yolla çözülmesi neticesinde elde edilmek istenilen toplumsal barış hedefi yer alıyor.
Arabuluculuk süreci arabulucular siciline kayıtlı ve hukukçu kimliği olan bir arabulucu tarafından yönetilmekte olup bilinenin aksine işbu süreçte kimin haklı veya haksız olduğu tartışılmamakta ve tarafların ortak menfaati dikkate alınarak kazan/kazan sistemi içeri- sinde uyuşmazlıkların çözümü amaçlanıyor.
Arabuluculukta gönüllülük, gizlilik, arabulu- cunun tarafsız olması, kontrolün taraflarda olması ve eşitlik ilkeleri hakimdir. İşçiye belirli uyuşmazlıklarda kanunen başvuru zorunlulu- ğu getirilmiş olsa dahi arabuluculuğa devam etmeme ve sonlandırma hakkı bulunuyor. Süreç aleni olmayıp gizli yürütülmekte
ve tarafların eşit söz hakkı bulunuyor. Bu kapsamda arabuluculuk sürecinde paylaşılan bilgi ve belgelerin üçüncü kişiler huzurun-
da ifşa edilmesi ve mahkeme huzurunda açılacak olan davada delil olarak dayanıl- ması yasaktır. Taraflar süreçte kendi çözüm önerilerini kendi üretmekte ve anlaşma yapıp yapmamakta tamamen serbesttir. Tarafların arabuluculuk süreci sonunda anlaşmaları halinde işbu anlaşma belgesi ilam niteliğinde belge hükmünde olup mahkemeden icra edilebilirlik şerhi alınması ile icra takibine konu edilebiliyor.
Yargısal yöntemlerde, herkes için geçerli ve soyut olan kanunların her olasılığı tahmin etmesi ve her somut olaya uygun çözümler sunması mümkün olmuyor. Arabuluculuk-
ta ise mevcut düzenleme ve usul ile bağlı olunmaması, taraflara kendilerine ve somut duruma özel çözüm üretme ve dolayısıyla tatmin olma imkanı sağlıyor.
İleriki dönemlerde Aile ve Ticaret Hukuku’na ilişkin uyuşmazlıklarda da arabuluculuğa baş- vuru zorunluluğu getirilmesi planlanıyor.
Arabuluculuk süreci sonunda mahkemelerde görülen davalara göre daha ekonomik ve zaman yönünden çok daha kısa sürelerde uyuşmazlık çözülebiliyor.
Nitekim, Arabuluculuk Daire Başkanlığı verilerine göre 21517 başvurudan 19292 adeti anlaşma ile sonuçlanmıştır. Unutulmamalıdır ki, “En kötü sulh en iyi davadan iyidir.”
     MAKSİMUMBİZ 49


















































































   49   50   51   52   53