Page 10 - Demo
P. 10
10
Demens og kunst
Kunsten er en døråpner til mellommenneskelig kontakt. Den kre- ver ikke språklig perfeksjon, den spør ikke hvem du en gang var, men aksepterer forskjellighet og ulike måter å være på. Den ska- per grunnlag for hvem du kan være her og nå. Kunst åpner kort sagt opp for nyskaping og innovasjon i demensomsorgen, selv om utfordringene knyttet til gjennomføringen av innovasjonene ikke må undervurderes.
Lotherington og Obstfelder, 2018
Hos en person med demens er prosessene i hjernen som gjør at ved- kommende kan motta, bearbeide, lagre og uttrykke informasjon og utføre handlinger, forstyrret. Personen har en kognitiv svikt. Sykdom- men rammer på mange ulike måter, men når evnen til logisk tenkning blir påvirket, blir det etter hvert vanskelig å klare seg på egen hånd og utføre hverdagslige aktiviteter. Mange opplever endringer i humør og væremåte, uro, hukommelsesproblemer, orienteringsproblemer og vansker med språket. Mange med demens føler seg ensomme og isoler- te.
Personer med demens har på grunn av sin sykdom ofte vanskeligheter med å si tydelig ifra og å delta i sosiale sammenhen- ger. De er lite synlige i offentligheten og kommer sjelden til orde. Å ha gode menneskelige interaksjoner, å få uttrykke seg og å bli lyttet til, er grunnleggende for god psykisk helse. Gjennom mange års erfaring har jeg opplevd at mennesker i vanskelige livssituasjoner kan opple- ve stressreduksjon, skaperglede og mestringsfølelse gjennom tegning sammen med andre.
Ved å tilrettelegge med tydelige rammer og trygge omgivelser kan de eldre med demens uttrykke seg og være en del av vår felles fortel- ling, som verdifulle medborgere. I en kunstnerisk prosess tenker vi ikke på forventninger, prestasjoner eller resultat, vi legger vekt på her og nå. Det er en risikosport, å starte på noe som vi ikke vet hvor skal ende, eller hvilken retning det tar oss. Det krever mot og åpenhet. Vi må være åpne for det som kan skje, og flyte med, hvis tegningen tar oss i uventede retninger. Vi må se mulighetene og potensialet og intera- gere med hverandre. I de kunstneriske møtene kan demenssyke, og vi rundt, møtes til felles opplevelse på kunstens premisser.
Kunst kan spille på andre strenger enn den rasjonelle tenkningen. Kunst kan bidra til at mennesker kan ha kreative og utviklende liv – uavhengig av kognitiv status. Men skal vi treffe de strenge- ne som mottar og bearbeider sansbar informasjon, må vi forstå hvordan vi kan ta kunsten inn i hverdagen på måter som knytter mennesker sammen.
Lotherington og Obstfelder, 2018