Page 15 - Demo
P. 15
Del 2
Beskrivelse av aktivitetene og eksempler fra
tegnesamlingene
Forventningen om at noe skal skje, vekker de fleste deltakerne fra en litt søvnig hverdag og gjør deltakerne skjerpet. Jeg starter samlingen med å sende noe jeg har tatt med meg, rundt bordet. Det kan være noe som dufter godt eller noe som kan holdes i hånden, for eksempel blom- ster eller fine steiner. Sansene vekkes, og de som ikke helt har funnet seg til rette eller er urolige, får nå noe å være opptatt av. Etter denne innledende aktiviteten starter vi med å tegne sammen på store ark, med sterke farger. Vi setter spor med streker på arket og jobber med form og fargeflater. Noen ganger er deltakerne svært engasjerte og vil ikke slutte. Da går hele tiden med til denne formen for tegning.
Som regel går vi etter hvert over til å tegne individuelt med tynne tegnepenner på mindre ark. Noen tegner figurative tegninger, noen fortsetter med abstrakte streker og former, andre skriver litt, vers
de husker fra barndommen, eller ord som representerer noe viktig. Når deltakerne kommer til den ukentlige tegnesamlingen flere uker i strekk, viser det seg ofte et tema i det vedkommende formidler, verbalt og i tegningene. Jeg stiller spørsmål og tar med bilder eller gjenstander som jeg tror vil trigge en videre utdyping av temaet som deltakeren er interessert i. Slik jobber vi sammen med å få frem noe som represente- rer personen, noe de er opptatt av eller ønsker å formidle, visuelt, ver- balt og/eller skriftlig.
Vi tegner på smale ark som er kuttet i passelig høyde for å passe i en bokperm. Lengden er fleksibel og kan kuttes eller skjøtes ved behov. Underveis samler jeg inn tegninger, små tekster og notater, assosiasjo- ner og innspill deltakerne kommer med, og setter arbeidene sammen til bøker i etterkant av samlingen. Teksten i bøkene er bygget på det deltakeren har fortalt, og er skrevet ned så nøyaktig som mulig. Jeg legger ikke noe til og omformulerer ikke. Der deltakeren snakker en dialekt som jeg ikke behersker, skriver jeg innholdet ned slik jeg husker det, på bokmål. Bøkene blir laget ved at jeg bretter de smale, lange ar- kene til et trekkspill og limer det inn i en perm. Bokpermene er gjenb- ruk av gamle bøker funnet på loppemarked.
Jeg vil nå beskrive hvordan tegnesamlingene har foregått i praksis. Jeg vil beskrive de ulike tegneaktivitetene, hvordan de er bygget opp, og hvordan jeg får med meg deltakerne. Jeg vil vise eksempler på hvor- dan en veksling mellom sanseinntrykk, tegning, assosiasjon og for- telling kan foregå i løpet av samlingen. Vi skal også bli nærmere kjent med noen av deltakerne gjennom deres tegninger og historier formid- let underveis i samlingene. For å beskytte deltakerne har jeg gitt dem nye navn, og foto er i hovedsak tatt uten å vise ansiktene. Der det vises ansikter, er dette gjort med tillatelse.
15