Page 56 - revista DRETS
P. 56

ressos antagònics. Vosaltres, però, en el procés de negociació de la llei heu hagut de crear una síntesi entre ambdues. Què pots destacar del procés de ne- gociació amb els partits polítics per tirar endavant aquesta llei?
El primer que diria és que una llei com aquesta només és possible després d’anys de desobediència civil, pacífica, i no violenta. És gràcies a totes aquestes lluites d’anys que hi ha hagut un canvi i s’ha anat conformant una majoria social i política que entén que això no pot seguir passant. Inicialment el que proposàvem estava als marges, i el que estava al centre i dominava era una concepció neo- liberal de la ciutat i de l’habitatge. Hem aconseguit do- nar-li la volta, i aquesta és la victòria real.
Ha estat molt interessant veure que, si bé hi han partits polítics que voldrien estar-hi en contra ja no podien es- tar-hi, perquè el nou sentit comú empeny cap a regular l’habitatge com no s’havia fet abans.
“Molts de nosaltres acumulem querelles que el què busquen
és aturar-nos, intimidar-nos i que deixem de denunciar i desobeir”
Durant el mes d’agost, amb una agenda mediàtica fixada en la Covid, es va aprovar el Decret de regla- ment de turisme de Catalunya habilitant la “Llar Compartida”, és a dir, un allotjament turístic per a curtes estades on el titular del pis hauria de resi- dir-hi mentre hi dura l’estada, que ha de ser infe- rior a 31 dies. Fins a quin punt aquesta llei és com- patible o va en sintonia amb la llei de regulació dels lloguers?
Tenim un problema molt greu amb el desviament d’ha- bitatge en aquest país: el sector turístic, de forma deslle- ial, està legislant i canviant polítiques que influeixen en l’àmbit de l’habitatge. El que no pot ser és que els inte- ressos del sector turístic tinguin un impacte en l’àmbit de l’habitatge i que segueixi passant el que ve passant en els darreres 10 anys. De la darrera crisi – la del 2008 – a Catalunya, es va decidir sortir de la crisi permetent el desviament sistemàtic de l’habitatge residencial al mer- cat turístic amb l’adjudicació d’unes llicències que gaire- bé no havien de passar cap procés de validació.
Això va ser una manera de sortir de la crisi, rellançant el cicle immobiliari a través del turisme, perquè el que acaba fent el turisme en última instància és augmentar la rendibilitat de l’habitatge com a mercaderia, perme- tent cobrar uns lloguers més elevats que els tradicionals. Allò va passar amb la Llei Òmnibus, ara, nou anys més
tard, i una altre vegada en plena crisi, amb gust i traïdo- ria, s’impulsa una política que consisteix a seguir desvi- ant habitatges al mercat turístic. Es parla que s’haurà de justificar que el propietari visqui a l’habitatge, però fa anys que empreses com AirBnB o Booking han utilitzat la figura del fals empadronat per llogar habitatges sen- cers sense llicència. Això pot tornar a passar molt fàcil- ment amb aquesta llei.
L’altra conseqüència nefasta és que contribuirà que els preus globals de l’habitatge segueixin augmentant, per- què si algú pot llogar habitacions a turistes, l’arrenda- dor pot incrementar el lloguer en el mercat residencial. Són vasos comunicants que el què fan finalment és in- flar el preu de l’habitatge.
Estem parlant que, per posar un exemple, a una escala qualsevol sense que hi hagi cap mena d’acord entre els veïns, ens podem trobar que la totalitat dels habitatges es converteixin en hotels clandestins. Es podrien arri- bar a llogar tots els habitatges, 365 dies, i amb un total de quatre turistes per habitatge en qualsevol moment.
Fins i tot s’han posat en contacte amb nosaltres urba- nistes que han tingut responsabilitat de govern en ad- ministracions, molt preocupats, demanant-nos que no- saltres fóssim molt crítics amb aquesta mesura. És una bomba nuclear per la cohesió dels nostres barris, muni- cipis i pobles. Si no hi ha una ordenança municipal que ho reguli, les conseqüències poden ser catastròfiques.
“Tenim un problema molt greu amb el desviament d’habitatge en aquest país: el sector turístic,
de forma deslleial, està legislant i canviant polítiques que influeixen en l’àmbit de l’habitatge”
Sovint es parla molt dels fons inversors, de fons voltors, de la influència del sector financer i im- mobiliari en el parc d’habitatge, però queda lluny, penso, comprendre com actuen i com funcionen. Quines són les seves pràctiques més comunes i quin impacte tenen d’aquests actors?
Cal entendre que en un temps rècord, fons d’inversió com Blackstone, Azora o Cerverus, s’han convertit en els principals propietaris d’habitatge i de sòl d’Espanya i de Catalunya, i que ho han fet per destinar tots aquests habitatges, la majoria procedents de l’última crisi hipo- tecària i financera, al lloguer.
Parlem de fons financers, és a dir, procedents de l’àmbit financer i que no tenien cap mena de presència en l’àm-
   56
EXPERIENCIAS
ENTREVISTA















































































   54   55   56   57   58