Page 35 - mektebim ajanda
P. 35

  olsun iyi yetişeceklerini düşünüyorum. Ben ailelere profesyonel sporculuktan önce sporun kendisini lanse etmelerini tavsiye ediyorum.
Uluslararası birçok takımda oynadınız ve liglerde yer aldınız. Türkiye’deki takım ve ligleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Şimdi, tabii Türk basketbolu kulüp bazında inanılmaz bir yükselişte. Çünkü biz Efes Pilsen’le 94-
95 sezonunda Koraç Kupası’nı almıştık. Bizden sonra Beşiktaş’ın aldığı bir kupa var. Daha sonra Galatasaray’ın aldığı ULEB Kupası var. Fenerbahçe’nin aldığı Eurolig Şampiyonluğu var. Bunlar kulüpler bazında çok büyük başarılar. Fakat yabancı oyuncunun çokluğu Milli Takım bazında biraz eksik kalmamıza neden oluyor. Biz de federasyon olarak bu sorunu nasıl çözebiliriz? sorusu üzerine yoğunlaşıyoruz ama dediğim gibi liglere baktığımız zaman Türkiye Basketbol Ligi gerçekten çok üst düzey bir lig durumuna geldi.
Sizce Türkiye’de altyapının
“Ben ailelere profesyonel sporculuktan önce sporun kendisini lanse etmelerini tavsiye ediyorum.”
gelişmesi için ne gibi adımlar atılması gerekir?
Altyapı çok önemli bir şey ve kulüplerimizin bu işe daha çok
destek olması lazım. Altyapı denince insanların aklına sadece oyuncu geliyor, altyapı bundan ibaret değil. Oyuncu kadar yönetici ve antrenör de yetiştirmemiz gerekiyor. Büyük takımların çok ciddi rakamlarla oyuncu transfer etmesi yerine bu rakamın en azından %10’unu veya %5’ini altyapıya harcaması gerekli. Tesisler kurmak lazım, genç ve potansiyel vadeden çocuklara iyi bakılması lazım. Bunların hepsi organizasyondur. Bunu yapabilen çok Avrupa ülkesi var ve oralardan çok ciddi oyuncular çıkıyor. Türkiye’de çok yapılamıyor, Türkiye’de hemen başarı yakalanmak istendiği için altyapıya önem verilmiyor ve transfer yoluna gidiliyor ama bence gelecekte başarıyı yakalamak için altyapıya önem verilmesi şart.
Peki, sizce altyapı sorunu çözülürse üst liglerdeki yabancı
sorunu da çözülmüş olur mu?
Tabii ki altyapıda bu işin bir parçası ancak sadece altyapıyı geliştirmekle bitmiyor. Genç oyuncuyu erkenden
A takım seviyesinde oynatmaya çalışırsanız ki oradaki sporcuların hepsi kuvvetli oyuncular, genç oyuncu hazır değilse arada hırpalanabiliyor ve morali bozulup öz güvenini kaybedebiliyor. Bunu engellemek için ara ligler yapılmalı. Genç oyuncular,  zik olarak daha fazla kuvvetlenip tecrübe kazanınca A takıma çıkmalı, ara lig de oynatırsanız orada mücadele edebilecekler ve dakikaları yabancıların elinden alabileceklerdir. Bunun için biz Türkiye Federasyonu olarak genç sporcuların kendini geliştirebileceği bir ara lig olan BGL’yi kurduk.
Sizce bir çocuk spor ile ne zaman tanışmalı? Yetenekli bir çocuğun başarıya ulaşması için hangi adımları atması gerekir? Öncelikle yapmamız gereken şey çocuklarımızı ve genç kardeşlerimizi
35 ajanda
 



















































































   33   34   35   36   37