Page 22 - Utviklingsplan 2022-2037
P. 22

4.2 Sykdomsutvikling
Generelle vurderinger av sykdomsbildet
I de siste årene har det blitt gjennomført internasjonale beregninger av sykdomsbyrden som også inkluderer Norge. Beregningene er gjennomført av Senter for sykdomsbyrde ved Folkehelseinstituttet (FHI) i nært samarbeid med det globale sykdomsbyrdeprosjektet Global Burden of Disease Study (GBD).
Hovedresultatene for Norge er:
Sykdomsbildet i Norge domineres av ikke-smittsomme sykdommer, som forårsaker omtrent 87 prosent av den totale sykdoms- byrden
Levealderen i Norge er høy, en stor andel av den norske befolkningen lever mange år med sykdom
Ikke-smittsomme sykdommer som hjerte- og karsykdom, kreft, kronisk obstruktiv lunge- sykdom og demens er viktige årsaker til tapte leveår hos begge kjønn i Norge
Ikke-dødelig helsetap utgjør 52 prosent av sykdomsbyrden målt i helsetapsjusterte leveår. Spesielt muskel- og skjelettsykdommer, psykiske lidelser og ruslidelser er viktig
En økning av eldre pasienter med psykiske og sammensatte lidelser
I framtiden forventes det hyppigere pandemier. Erfaringer fra Covid-19-pandemien 2020-22 skal evalueres, slik at SØ er forberedt til pandemier og andre utbrudd i fremtiden.
De siste ti årene har sykdomsbyrden (i aldersstandard- iserte rater) sunket for mange tilstander som medfører tapte leveår, men ikke for tilstander som gir ikke-dødelig helsetap.
Forventet levealder
GBD gjør beregninger om forventet levealder for alle land. For Norge viser GBD-tallene at forventet levealder ved fødsel økte fra 82,7 år i 2018 til 83,1 år i 2020. Kvinner har høyere forventet levealder enn menn:
Forventede friske leveår
Ikke alle leveår tilbringes med god helse. Nordmenns forventede friske leveår (healthy life expectancy, HALE) ved fødsel er 71,5 år. Forventede friske leveår for kvin- ner er 72,7 år og for menn 70,3 år. Dette betyr at det vil være et styrket behov for helsetjenester fra forventede friske leveår og forventet levealder på 11,6 år, fordelt med kvinner 12,2 år og menn 11,2 år. Dersom denne differansen forblir stabil i planperioden viser befolknings- framskrivingen at det er i dette aldersintervallet at veksten er størst. En sammenstilling av befolknings- veksten i disse aldersintervallene viser at det vil være behov for styrking av kapasitet, bemanning og kompetanse.
Somatikk - vekst i diagnosegrupper
Helsedirektoratet publiserte rapport IS-2342 «Demografisk framskriving av aktivitet innen spesialist- helsetjenesten for perioden fram mot 2030».
Rapporten viser at følgende diagnosegrupper har størst vekst fram mot 2030:
Ondartede svulster
Sykdommer i sirkulasjonssystemet
Ischemiske hjertesykdommer
Kronisk og akutt obstruktiv lungesykdom Sykdommer i urinveiene og mannlige kjønnsorgan Hjernekarssykdommer (hjerneslag)
Sykdommer i blod og bloddannede organ
Psykisk helsevern og rus
I de siste årene har det vært stor oppmerksomhet om døgnplasser i psykisk helsevern. I SØs opptaksområde er forbruksraten 5 % lavere enn landet for øvrig. Det er identifisert at mange gutter og menn har dårlig psykisk helse i SØs opptaksområde. Det er behov for å vurdere det totale antall døgnplasser for voksne og en økning av døgnplasser for barn og unge. Nasjonal framskrivning viser at det er behov for økt døgnkapasitet til de alvorligst syke. Det kan bli aktuelt å forskyve behandling fra døgn til poliklinikk for de pasientene som best kan hjelpes på et lavere omsorgsnivå.
    22
 Litt bedre hver dag 
Kvinner: Menn:
84,9 år 81,5 år






































































   20   21   22   23   24