Page 252 - In de ban van bloedstolling
P. 252

die hiermee is ontstaan biedt ook perspectieven om de zicht- baarheid bij het brede publiek te vergroten. Als gevolg daar- van kan ook het onderzoek een nieuwe impuls krijgen.
Bovendien zijn de diagnostische mogelijkheden met de TG- bepaling enorm vergroot, omdat deze – in tegenstelling tot stollingstijdbepalingen – geen specifieke kennis van bioche- mie vereist om tot nuttige interpretaties te komen. De TG- bepaling biedt veel meer inzicht in de risico’s voor de patiënt. Het is een betrouwbaar kompas om te laveren tussen bloedin- gen en trombose én toont nauwkeurig stollingsrisico’s - zoals bij pilgebruik en erfelijke mutaties. Een PT of aPTT-bepaling kan bijvoorbeeld nauwelijks korter worden dan normaal – res- pectievelijk zo’n 12 en 30 seconden – waardoor er wel bloe- dingsneigingen maar geen trombosegevaar mee kunnen wor- den ontdekt. Een stollingstijdmeting kan een chirurg dan ook niet garanderen dat zich bij een operatie geen bloedingspro- blemen zullen voordoen, terwijl fijngevoeligheid van de hemo- stase die nauwkeurigheid juist vereist.
De TG-bepaling kan de patiënt inzicht geven in de directe ri- sico’s waardoor er meer begrip van stollingsproces ontstaat en waardoor resultaten van aanpassing in de levensstijl sneller zichtbaar zijn en zo een veel leed kunnen voorkomen. Ondanks deze enorme vooruitgang in het stollingsonderzoek en de be- handeling van stollingsaandoeningen blijven de uitdagingen omvangrijk. Gebrek aan kennis van stollingsgevaren bij zowel het brede publiek als medisch professionals kan zeer schade- lijke gevolgen hebben. De wereldwijd nog altijd groeiende trombose-epidemie – en het gevaar van bloedingen – maken van publieke voorlichting dan ook bittere noodzaak.
228


































































































   250   251   252   253   254