Page 250 - In de ban van bloedstolling
P. 250
De bijdrage van biochemici reikt echter veel verder dan de- ze kennis van de stollingsfysiologie. Samen met epidemiolo- gen en dankzij unieke innovaties in behandeling van stollings- aandoeningen is grote winst behaald in de bestrijding van trombose en bloedingen. Als een van de weinige landen in de wereld zijn in Nederland stollingsaandoeningen dan ook niet langer meer de voornaamste doodsoorzaak. In de mees- te gevallen kunnen mensen met trombose, hemofilie of an- dere stollingsstoornissen daar een normaal leven leiden. Ook toepassingen met biomaterialen – medisch hulpmiddelen die in het lichaam worden aangebracht zoals hartkleppen, hart- longmachines en dialyseapparatuur – zijn veel veiliger gewor- den.
Toch is er nog een lange weg te gaan. Hoewel bloedings- neigingen en trombose tegenwoordig goed kunnen worden behandeld, zijn stollingsaandoeningen nog steeds niet te ge- nezen. Hemofiliepatiënten zijn nog altijd volkomen afhanke- lijk van geavanceerde medische zorg en dragen hun geneti- sche afwijkingen over op hun nageslacht. Erfelijke trombofi- lie zal haar dragers blijven achtervolgen zolang de afwijkin- gen in het DNA niet worden gecorrigeerd. Atherosclerose – de ontspoorde ontsteking van de vaatwand waardoor onge- wenste levenbedreigende stolsels kunnen ontstaan – is nog steeds grotendeels een raadsel. Stollingsaandoeningen zullen wereldwijd voorlopig nog onvoorstelbaar veel leed en een on- geëvenaarde zorglast met zich mee brengen.
Iedereen zal vroeg of laat zelf of in de directe omgeving met af- wijkingen in het stollingsproces te maken krijgen. Desondanks is bijna niemand zich bewust van de gevaren van deze afwij-
226