Page 27 - Demo
P. 27
μέσου εβδομαδιαίου εργάσιμου χρόνου των 48 ωρών κατά την περίοδο αναφοράς των 12 μηνών (έναντι του ισχύοντος 4μήνου), γεγονός που ωστόσο ευνοεί την επιμήκυνση των ωραρίων. Παράλληλα ο χρόνος ετοιμότητας διατηρείται ως πραγματικός χρόνος εργασίας μη επιδεινώνοντας τις συνθήκες εργασίας όσων απασχολούνται με εφημερίες.
4.5 ΔΟΕ ( Διεθνής Οργάνωση Εργασίας )
Με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συμμετοχής της Ελλάδας ως κράτος μέλος σε αυτή, δημιουργείται η ανάγκη κοινής δράσης και συντονισμού καθώς οικονομικές συγκυρίες όπως για παράδειγμα η οικονομική κρίση επηρεάζουν άμεσα την ισορροπία και εξέλιξη των κρατών μελών της. Ως κοινή δράση εννοείται η κοινή προσέγγιση των χωρών σε όμοια προβλήματα που επιτείνονται από το διεθνές περιβάλλον και ζητούν επίλυση (Σακελλαρόπουλος Θ. 2001). Για το λόγο αυτό δημιουργούνται διεθνείς οργανισμοί όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), η Παγκόσμια Τράπεζα και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, ΔΟΕ, ( International Labour Organization ), η οποία είναι γνωστή και ως ILO είναι ένας διεθνής διακρατικός οργανισμός ο οποίος είναι αυτόνομος και συνδεδεμένος με τον ΟΗΕ και αποτελεί εξειδικευμένη οργάνωση αυτού. Η ΔΟΕ έχει έδρα τη Γενεύη και η ίδρυσή της πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου 1919 όπου με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών εγκρίθηκε ο καταστατικός της χάρτης.
Τα Μέλη της ΔΟΕ είναι τα κράτη που είχε ως μέλη μέχρι την 1η Νοεμβρίου 1945 , τα κράτη μέλη του ΟΗΕ εφόσον αποδέχονται τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον καταστατικό χάρτη του Οργανισμού και με ανακοίνωση της αποδοχής τους στο Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Τέλος μέλη μπορούν να είναι και κράτη που δεν είναι μέλη του ΟΗΕ αλλά έχουν εκλεγεί από τη Γενική Διάσκεψη με πλειοψηφία των 2/3 των παρόντων αντιπροσώπων μελών.
Τα κύρια όργανα της ΔΟΕ είναι η Γενική Διάσκεψη, το Διοικητικό Συμβούλιο και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.
Η Γενική Διάσκεψη είναι η ανώτερη Αρχή του Οργανισμού η οποία δεν λειτουργεί μόνιμα. Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας είναι η μόνιμη γραμματεία του οργανισμού και το Διοικητικό Συμβούλιο είναι το εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων της διεθνούς συνδιάσκεψης. Η ίδρυση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας οφείλεται σε τρεις λόγους, πρώτον την βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και την κοινωνική δικαιοσύνη, δεύτερον τη σύναψη διεθνών συμβάσεων εργασίας για να εξασφαλίζεται η δικαιοσύνη μεταξύ των χωρών είτε αυτές έχουν προστασία από την εργατική τους νομοθεσία είτε όχι και τρίτον για την διασφάλιση της κοινωνικής και διεθνούς ειρήνης. Ο όρος ειρήνη δεν αφορά την αποφυγή του πολέμου αλλά την κοινωνικοοικονομική ευημερία η οποία προκύπτει από τη δυνατότητα που παρέχεται για εργασία, τις καλές εργασιακές συνθήκες, το σεβασμό της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων και της συνδικαλιστικής έκφρασης του εργαζόμενου. Από τους παραπάνω λόγους προκύπτει η χρησιμότητα της ΔΟΕ ιδιαίτερα σήμερα που λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης που βαραίνει τους περισσότερους λαούς τα εργασιακά δικαιώματα κλονίζονται και οι εργασιακές σχέσεις χρήζουν άμεσης προστασίας.
6. Παγκόσμια Τράπεζα
Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι ένα διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα το οποίο παρέχει οικονομική και τεχνική βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες για αναπτυξιακά έργα με δηλωμένο στόχο τη μείωση της φτώχειας. Συστάθηκε το 1944 στο Μπρέτον Γουντς με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.« Η Παγκόσμια Τράπεζα συνεργάζεται στενά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κι έχει ως καταστατικό σκοπό την οικονομική ανάπτυξη και την παροχή βοήθειας στον Τρίτο κόσμο. Μετά από μια περίοδο ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής με έντονα αμφισβητούμενα αποτελέσματα μετέβαλε την κοινωνική και οικονομική στοχοθεσία της προωθώντας τα δίχτυα ασφαλείας και κοινωνικής προστασίας για την καταπολέμηση της φτώχειας στις υπανάπτυκτες χώρες» (Σακελλαρόπουλος Θ. 2003:151).