Page 10 - ΝΕΟ_Λεύκωμα παραδοσιακών χορών 2022-23
P. 10

10
άλλες περιοχές της Ελλάδας (Μυτιλήνη, Σητεία, Νάξο, Ήπειρο, Αρκαδία, Θράκη, Αργολίδα κλπ.), με αλλαγή πάντα του χωριού, ανάλογα με την περιοχή. Έχει (όπως και οι περισσότεροι σκωπτικοί χοροί) τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Το τραγούδι μιλάει για το φύτεμα, το σκάλισμα, το μάζεμα και το φόρτωμα των κηπευτικών προϊόντων και ειδικά των κουκιών. Αρχικά ήταν ένα τραγούδι εργασίας, που το έλεγαν οι αγρότες την ώρα της δουλειάς για να κρατήσουν το ρυθμό και να ψυχαγωγηθούν. Αργότερα έγινε σατυρικό και πλέον συνηθίζουμε να το τραγουδάμε την Αποκριά κάνοντας όλες τις κινήσεις που περιγράφει το τραγούδι., αλλά και στο γάμο ή στα γλέντια, συνήθως στα τελειώματά τους Αρχικά το εν λόγω τραγούδι ανήκε στο ρεπερτόριο των ενηλίκων όμως σιγά- σιγά πέρασε και στο ρεπερτόριο των παιδιών από τα οποία έγινε ιδιαίτερα αγαπητό λόγω της μιμητικής του φύσης.
 Το μουσικό του μέτρο είναι 2/4 (μπαγιό). Ο χορός αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος είναι χορός στα τρία και το δεύτερο μέρος μιμητικές
κινήσεις. Οι χορευτές (κυρίως γυναίκες αλλά σε πολλές παραλλαγές και άντρες) σε κύκλο, με τα χέρια πιασμένα από τις παλάμες και λυγισμένουςτους αγκώνες, κάνουν αστείες και ειρωνικές κινήσεις. Σε κάθε στίχο, όπου υπάρχει η λέξη «έτσι τα», μιμούνται τις κινήσεις των εργαζομένων στην καλλιέργεια κουκιών. Μας δείχνουν δηλαδή πώς φυτεύουν, σκαλίζουν, θερίζουν, αλωνίζουν και φορτώνουν σε σακιά τα κουκιά στην πλάτη τους.
 






























































































   8   9   10   11   12