Page 22 - ΝΕΟ_Λεύκωμα παραδοσιακών χορών 2022-23
P. 22

Ζωναράδικος, Θράκη
22
  Δω στα λια, κι αμάν αμάν, δω στα λιανοχορταρούδια Δω στα λιανοχορταρούδια ,τι τρανός χορός θα γένει
  Ο Ζωναράδικος είναι παραδοσιακός χορός από τη Θράκη. Οφείλει την ονομασία του στη λαβή που χρησιμοποιούν οι χορευτές οι οποίοι πιάνονται από τα ζωνάρια τους.
Χορεύεται από άντρες και γυναίκες. Οι άνδρες πιάνονται στην αρχή ακολουθώντας ο ένας τον άλλον και έπονται οι γυναίκες. Αρχικά κυκλικά, καθώς όμως συνεχίζει και μεγαλώνει η ένταση, ο πρωτοχορευτής τυλίγει το χορό σε σχήμα σαλιγκαριού, μέχρις ότου ο τελευταίος της σειράς να τον κινήσει αντίθετα. Μόλις ο χορός φτάσει στο αποκορύφωμά του, οι χορευτές πιάνονται σταυρώνοντας τα χέρια τους.
Ανάλογα με τον τρόπο που χορεύεται υπάρχουν παραλλαγές στο όνομά του. Όταν τα βήματα είναι συρτά λέγεται Ντούζκος και ενώ όταν είναι γρήγορα και πηδηχτά λέγεται Τσέστος. Υπάρχει παραλλαγή του χορού με άντρες χορευτές και με γρήγορα βήματα.
Το κύριο όργανο αυτού του χορού είναι η θρακιώτικη γκάιντα, ένα είδος φλογέρας με ασκό.
 H γκάιντα ή τσαμπούνα ή τουλούμι ή αγγείο είναι ένα είδος άσκαυλου, δηλαδή είδος παραδοσιακού πνευστού μουσικού οργάνου, αποτελούμενο από ασκό και από ξύλινο μέρος.
Η γκάιντα που παίζεται στον Ελλαδικό χώρο δεν είναι ίδια σε όλες τις περιοχές. Διακρίνουμε τη θρακιώτικη γκάιντα, κυρίως αυτή του βόρειου Έβρου. Την γκάιντα της Δράμας, των Πιερίων κ.ά.
 

























































































   20   21   22   23   24