Page 23 - ΝΕΟ_Λεύκωμα παραδοσιακών χορών 2022-23
P. 23

23
Συρτός Συγκαθιστός – Ζευγαρωτός, Θράκη
Είναι γνωστό πως οι Θράκες αγαπούσαν πολύ τη μουσική και το χορό. Ο χορός για τους Θρακιώτες είναι αστείρευτη πηγή άντλησης δύναμης και κουράγιου.
Αρκετές πληροφορίες για τους χορούς της Θράκης στην αρχαιότητα αντλούμε από κείμενα του Πλούταρχου, του Ησίοδου, και του Ξενοφώντα. Οι χοροί της Θράκης παρουσιάζονται πλούσιοι σε αριθμό και εντυπωσιακοί στο τρίπτυχο Κίνηση-Έκφραση-Συναίσθημα.
Έχουν ιδιάζουσα, ακόμη, συμμετρία κινήσεων του σώματος σε συνδυασμό με συντονισμένα στην ίδια οξύτητα από τους χορευτές, ζωηρά επιφωνήματα, στοιχεία που προσδίδουν ξεχωριστό εντυπωσιακό χαρακτήρα στους Θρακιώτικους χορούς.
Ο Συγκαθιστός είναι χορός που χορεύεται σ’ όλη τη Θράκη, σε ανοιχτό κύκλο και οι χορευτές πιάνονται από τις παλάμες με λυγισμένους τους αγκώνες.
Ο ρυθμός του χορού είναι εννιάσημος 9/8 (2+2+2+3), όπως και του Συγκαθιστού, έτσι πολύ σωστά τον ονόμασαν Συρτό συγκαθιστό ονομασία που προσδιορίζει και το ρυθμό ώστε να ξεχωρίζει από τους επτάσημους και δίσημους συρτούς, σε αρκετές περιπτώσεις βέβαια, όπως π.χ στο Καβακλί της Β.Θράκης, χρησιμοποιείται η ονομασία Συρτός.
   Απού δε θέλει τσι ραβδές, δεν μπαίνει στσι καβγάδες κι απού δε θέλει βάσανα , δε μπλαίχνει σε σεβντάδες
 Το χορευτικό μοτίβο μοιάζει με του Συρτού (Καλαματιανού) χορού, άλλωστε με τον ίδιο περίπου τρόπο με μια μικρή προσαρμογή, χορεύεται στη Θράκη ο Συρτός σε τρεις διαφορετικούς ρυθμούς, 2/4, 7/8 και 9/8. Μπορεί να θεωρηθεί σαν ένας από τους βασικούς χορούς της Θράκης που χορεύεται σ’ όλες τις περιστάσεις με ένα πλήθος τραγουδιών.
Το χορευτικό μοτίβο του χορού, που παρουσιάζει μια ταυτότητα σ’ όλες τις περιοχές, ολοκληρώνεται σε τέσσερα μουσικά μέτρα και σε κάθε μουσικό μέτρο γίνονται τρεις κινήσεις όταν ο χορός χορεύεται στρωτά ενώ όταν ο χορός χορεύεται πηδηχτά γίνονται τέσσερις κινήσεις σε κάθε μουσικό μέτρο

























































































   21   22   23   24   25