Page 25 - ΝΕΟ_Λεύκωμα παραδοσιακών χορών 2022-23
P. 25

25
Παλιότερα χορευόταν στις επαρχίες Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου του νομού Ρεθύμνης και μάλιστα σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες , συγκεκριμένα τις Απόκριες.
Ένα από τα χωριά που έχει καταγραφεί ο Λαζώτης ή Λαζέϊκος είναι το χωριό Χάρκια στο Ρέθυμνο.
Σήμερα χορεύεται σε πολλές περιοχές της Κρήτης και, παρ’ ό,τι τα τελευταία χρόνια χορεύεται περισσότερο από γυναίκες, εξακολουθεί να θεωρείται καθαρά μικτός χορός.
Προέλευση
Για την προέλευσή του υπάρχουν δύο εκδοχές. Σύμφωνα με τη μία οι Κρήτες αγωνιστές που βρέθηκαν στη Μακεδονία κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο τον εμπνεύστηκαν από χορούς των Ποντίων τους οποίους συνάντησαν εκεί, και, επιστρέφοντας πίσω, έφεραν μαζί τους τη μελωδία και τον χορό.
Η άλλη εκδοχή είναι ότι τον έφεραν στην Κρήτη οι Λαζοί ή Λαζαίοι, οι οποίοι είναι Πόντιοι που ήρθαν στην Κρήτη τον δέκατο όγδοο με δέκατο ένατο αιώνα.
Από τον μουσικό Μάνο Μουντάκη, που είναι και η μελωδία του γνωστή με το τραγούδι «κάνε με κυρά γαμπρό», υπάρχει η μαρτυρία ότι ο πατέρας του Κώστας Μουντάκης άκουσε τη μελωδία του Λαζώτη από τη μητέρα του, την οποία μελωδία συχνά τη σιγοτραγουδούσε στο σπίτι τους.
Το μουσικό μέτρο του είναι 2/4, τα βήματά του 8 και η λαβή από τις παλάμες στο ύψος των ώμων.
Ο χορός δεν είναι πηδηχτός, παρότι, όπως πιστεύουμε, στον βηματισμό του ενσωματώνονται στοιχεία από δυο χορούς των Ποντίων, τους ομάλ απλό και τικ σο γονάτων.
 
























































































   23   24   25   26   27