Page 31 - ΝΕΟ_Λεύκωμα παραδοσιακών χορών 2022-23
P. 31

31
 Σαμιώτικο γλυκό κρασί
θα πιω για να μεθύσω στην ξενιτιά που βρίσκομαι να μη σε λησμονήσω
Το πλατανιώτικο νερό το λεν πως έχει αβδέλες μα κείνο το κακόμοιρο έχει όμορφες κοπέλες
 Ο «Πλατανιώτικος» σαμιώτικος συρτός και το επίσης συρτό «Το πλατανιώτικο νερό» φαίνεται να συγχέονται ως ένα και το αυτό, μιας και στα δύο το δεκαπεντασύλλαβο ομοιοκατάληκτο πρώτο δίστιχο είναι πάντα το ίδιο: Να 'χα νερό απ' τον Πλάτανο. .. , ενώ στη συνέχεια ταιριάζονται διάφορα άλλα δίστιχα της αγάπης, του γάμου κτλ. ανάλογα την περίπτωση, ανάμεσα στα όποια και «Το πλατανιώτικο νερό...».
Η διεκδίκηση
Τα δύο αυτά τραγούδια αντιμετωπίζονται ως ένα σαμιώτικο τραγούδι με διαφορετικές παραλλαγές, αποτελώντας και αντικείμενο διεκδίκησης τόσο από τούς κατοίκους του χωριού Πλάτανος όσο και από τούς κατοίκους της Χώρας, στην πλατεία της όποιας υπήρχε παλαιότερα μεγάλος πλάτανος με δροσερό νερό.
Όμως, οι στίχοι (ποιητικό κείμενο) με τις «σημαντικές» λέξεις (λ.χ. Πλάτανος, πλάτανος) είναι μία μόνον συνιστώσα του τραγουδιού. Οι άλλες δύο είναι η μουσική (μελωδία και ρυθμός) και ο χορός.
Οι τρεις συνιστώσες βρίσκονται οργανικά αλληλένδετες, και μόνον ως τέτοιες συναπαρτίζουν το κάθε τραγούδι. Με αυτή την έννοια, δεν διευκρινίζεται ποιο «Πλατανιώτικο νερό» είναι το αντικείμενο διένεξης.
  Χορός είναι έκφραση, είναι σιυναίσθημα, είναι μεράκι. Χορός είναι τρόπος ζωής.
 
























































































   29   30   31   32   33