Page 34 - ΝΕΟ_Λεύκωμα παραδοσιακών χορών 2022-23
P. 34

34
Ο Πηδηχτός της Ρόδου
Κρητικός ή Ροδίτικος πηδηχτός ή Ροδίτικος χορός.
Χαρούμενος, ερωτικός και κυκλικός αυτός χορός, που μοιάζει με τον Χανιώτικο συρτό, χορεύεται σε όλες τις εκδηλώσεις από άνδρες και γυναίκες. Φημολογείται ότι οι Ροδίτες τον έμαθαν από τους Τουρκοκρητικούς που ήρθαν πρόσφυγες στη Ρόδο.
  Παράδοση σημαίνει διατήρηση της ταυτότητας και μοίρασμα αξιών
  Επί Τουρκοκρατίας οι Κρήτες που ήρθαν στο νησί της Ρόδου (και εγκαταστάθηκαν οι περισσότεροι στο χωριό του Έμπωνα) διαμόρφωσαν έναν χορό πάνω στον ρυθμό και στα βήματα του Χανιώτικου συρτού. Έχει τα ίδια βήματα και πιο πηδηχτά (με μικρές παραλλαγές) γι ́αυτό και ονομάστηκε από πολλά συγκροτήματα Ροδίτικος πηδηχτός. Στη Ρόδο, ακόμη και σήμερα, ονομάζεται Κρητικός. Το πιάσιμο των χεριών είναι περίπου στο ύψος του ώμου.
Καρσιλαμάς
Ετυμολογία: {Μωυσιάδης 1986, 186} Ανατολική Θράκη: Η λέξη Καρσιλαμάς προέρχεται από την Τούρκικη λέξη καρσί=αντίκρυ (όπως και το ποντιακό γαρσί = αντίκρυ).
Πού χορεύεται;
Ο χορός αυτός συναντάται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, στη Μικρά Ασία (παράλια Μικράς Ασίας, Καππαδοκία-Ικόνιο κ.ά.), σε νησιά του Αιγαίου (Σύρος, Κύθνος, Ίμβρος, Λέσβος), καθώς και στη Θράκη και τη Μακεδονία.
Συνηθίζεται ιδιαίτερα στις γαμήλιες τελετές και διασκεδάσεις.
























































































   32   33   34   35   36