Page 111 - Demo
P. 111
üzerinde pek çok araştırma yapıldı. Değişik ülkelerde yapılan çok sayıda araştırma sonucu, iltihap giderici, antimikrobiyal, antioksidan etkilerinin olduğu bulundu. Antimikrobiyal etkisinin bulunmasından dolayı, soğuk algınlığı, nezle vb. üst solunum yolu rahatsızlıklarında kullanılması tavsiye edilmekte. Kısacası, keyif için veya siyah çayın yerine bir seçenek olarak içilen adaçayı, artık yararlı etkilere sahip şifalı bir çay olarak değerlendiriliyor.”
Günde 3 kupa
Ekrem Sezik’in adaçayının 109 antioksidan etkisinden
yararlanabilmek için verdiği
hazırlama yöntemi ise şu şekilde:
“Porselen bir kupa içine bir dal veya bir poşet adaçayı konur, sıcak su ilâve edilir, üzeri kapatılır, 5 dakika kadar bekletilip, poşet çıkarılır ve içilir.
Fazla tutulursa acı maddeler de suya geçeceği için, hoş olmayan bir lezzet meydana gelir. Günde 3 kupa adaçayı içilmesi yeterli antioksidan alımını sağlayacaktır. Şeker ilâvesi isteğinize bağlı.”
Soğuk algınlığında için, gargara yapın Prof. Dr. Ekrem Sezik adaçayının, çay olarak içilmesinin yanında gargara yapılmasını da tavsiye ediyor: “Çayı, antioksidan etki için kullanılan hazırlama yöntemi ile aynıdır. Hastalık sırasında ve iyileştikten sonra
birkaç gün, günde 3-4 kupa içilmesi yeterlidir. Sentetik maddelerden hazırlanan gargaralar yerine adaçayı ile gargara yapılması da boğaz ağrısı olanları rahatlatacaktır. Gargara da çay hazırlar gibi hazırlanır, bekletilir, ılık çay ile gargara yapılır. Günde 5-6 defa gargara yapılmasında yarar var. Her gargaradan sonra 1 saat kadar herhangi bir şey yiyip içilmemeli ki gargara etkili olsun.”
Sonuç olarak, bir antioksidan kaynağı olarak ve üst solunum
yolu rahatsızlıklarında adaçayının içilmesini, gerektiğinde adaçayı ile gargara yapılmasını tavsiye eden Prof. Dr. Ekrem Sezik, “Keyif için içtiğiniz adaçayını da içmeye gönül rahatlığı ile devam edebilirsiniz. İnternette ve medyada gezen yanlış bilgilere aldırmayın” diyor.
ADAÇAYI